jednostavna procedura / Prvu rastavu životnog partnerstva obavila ista matičarka koja je i vjenčala prvi gej par

U Hrvatskoj je, devet mjeseci od sklapanja prvog životnog parterstva, došlo i do prve rastave. Raskinule su dvije lezbijke iz Zagreba i to po vrlo jednostavnoj proceduri u samo nekoliko minuta

22.5.2015.
19:10
VOYO logo

Upoznajte Tanju Barić - rekorderku po broju sklopljenih gej brakova! Od ukupno 70, ona je vjenčala 35 parova. I ne samo to - sklopila je prvo partnerstvo između dva muškarca, ali i raskinula prvo partnerstvo između dvije žene. 

"Nijedna rastava nije lijepa, kao ni rastava životnog partnerstva tako ni braka, samo što je rastava životnog partnerstva puno lakša. Dođu u ured, stave nekakav razlog, neslaganje karaktera i mi pokrenemo i donesemo zahtjev o raskidu životnog partnerstva. To traje vrlo kratko", rekla je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Životna partnerstva sklapaju se od kolovoza. U paru je dosad 40 muških i 30 žena. 27 parova čine Hrvat i stranac, a dva su partnerstva sklopili stranci. 

"Nekada prije su Hrvati išli izvan Hrvatske da bi se vjenčali, a sad Hrvatska to nudi drugim zemljama, u ovom slučaju istočnim", rekla je Danijela Almesberger iz udruge LORI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako to izgleda po županijama - 45 u Zagrebu, slijedi Rijeka i okolica s devet partnerstva, Istra s pet, Osijek i Split imaju tri, a onda po jedno Dubrovnik, Zadar, Koprivnica, Požeško-slavonska pa Vukovarsko-srijemska županija. 

"Nemamo u Ličko-senjskoj i čini mi se u Međimurskoj.  Možda je razlog mentalitet tih regija", rekla je Almesberger. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Lici nijedno, a u zagrebačkom uredu pak kažu - početnih problema više uopće nema. 

"Ne stide se više sklapanja životnog partnerstva. Sve više ljudi ima pratnju, na početku ih je bilo malo - samo svjedoci, a sad je to brojnija pratnja", rekla je Asja Ettinger, pomoćnica pročelnika za građanska stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A većina je parova u Zagrebu vezu ozakonila upravo u dvorani u starogradskoj vijećnici, i da - pred istom matičarkom, s istim riječima.

No i gotovo 10 mjeseci od stupanja zakona na snagu, javni vjenčani gej par još uvijek nemamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo