SPORNA TOČKA PRAVILNIKA / 'Prvo križ, muškarci, a potom žene': pravilnik o sprovodima zgrozio Šibenčane

Image
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Jedna točka je posebno potaknula Šibenčane da komentiraju pravilnik jer se u njoj, smatraju, obezvrjeđuje žene

30.9.2017.
12:05
Goran Ferbezar/PIXSELL
VOYO logo

Pravilnik ponašanja koji se prije nekoliko dana pojavio na gradskom groblju u Šibeniku, u pet točaka navodi kako bi se žena trebala ponašati na pogrebima, piše ŠibenikIn. Naime, pravilnik potpisuje direktor javnog gradskog poduzeća Čempresi Joško Vuković. „U urbanim krajevima crna odjeća nije više obvezatna na sprovodima te se očekuje samo od najužeg kruga ožalošćenih. Ipak, lepršava i provokativna odjeća nije primjerena situaciji. 

Izbjegavajte kratke hlače i suknje, sportske majice i sličnu garderobu jer je sprovod po tradiciji svečani događaj i nemojte ga omalovažiti svojim nastupom,“ navodi se u pravilniku. Direktor Vuković pravilnik je napisao, kako kaže, zbog nedoličnog ponašanja kojem je svjedočio na sahranama i grobljima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna točka je posebno potaknula Šibenčane da komentiraju pravilnik jer se u njoj, smatraju, obezvrjeđuje žene. „Ako je riječ o sahrani, pridržavajte se rasporeda pogrebne povorke kako je definira svećenik ili voditelj ceremonije, a u našim krajevima je uobičajen slijedeći raspored: Križ, muškarci, vijenci, svećenik, pokojnik, članovi obitelji i potom žene“, stoji u pravilniku.

Direktor Vuković odgovorio je na komentare građana i odbacio njihove optužbe te poručio kako mu na kraj pameti nije bilo degradirati žene. "Pravilnik nismo sastavili kao popis zapovijedi, nego je to niz sugestija kako bi se bilo prikladno ponašati na sprovodima, a dio o ženama stvar je tradicije koje se, kao i u bezbroj drugih slučajeva, malo tko drži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudi na sprovode dolaze u majicama na špaline, u svijetloj ili bijeloj odjeći, puše, drže noge na zidićima, i samo smo htjeli sugerirati kako bi se trebalo ponašati na pogrebu, uz taj tradicionalni štih kakav se ovdje stotinama godina njeguje," objasnio je direktor Vuković za ŠibenikIn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo