svečani ispraćaj / Prvi put u 23 godine Slavonija povezana s Dalmacijom. Cijene prema moru niže i za 40 posto, nekima i besplatne

Image
Foto: Saša Miljević/Pixsell

Nekoliko desetljeća smo čekali ovakav vlak rekao je župan Celjak i najavio kako će Sisak prema Zagrebu dobiti još dva vlaka, brzi jutarnji i jedan brzi popodnevni iz Zagreba do Siska

1.7.2023.
23:16
Saša Miljević/Pixsell
VOYO logo

Kao što je jučer u RTL Danas predsjednik uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić najavio, danas su krenuli prvi noćni vlakovi s kopna prema moru.

Ovo je prvi put u 23 godine da su Slavonija i Sisak ponovo su željeznicom povezani s Dalmacijom, sezonskim vlakom, koji je u subotu navečer simbolično ispraćen iz Siska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o noćnom brzom vlaku, koji će do 3. rujna prometovati na relaciji Vukovar/Vinkovci - Sisak - Zagreb - Šibenik/Split.

HŽ otvara noćne linije vlakova za obalu, a cijene prema morskim destinacijama snižene su za čak 40 posto. Jedan će voziti na relaciji Vukovar-Vinkovci-Zagreb-Sisak-Split, a drugi ide vozi na relaciji Osijek-Bjelovar-Zagreb-Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lani je bio jedan noćni vlak, ove godine bit će dva, novo je da se za noćne vlakove moraju rezervirati karte", rekao je Ukić za RTL Danas i dodao kako su karte za djecu besplatne, a karta za studente u bilo kojem smjeru je manja od 10 eura te se mogu voziti neograničeno.

U noćnim vlakovima moći će se prevoziti i bicikli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sve mu prisjelo /

S prijateljima strancima došao na Krk: 'Na plaži kao u hororcu, komplet sa suncobranom od 25 eura u petak je poskupio'

Image
sve mu prisjelo /

S prijateljima strancima došao na Krk: 'Na plaži kao u hororcu, komplet sa suncobranom od 25 eura u petak je poskupio'

Vlak su u Sisku uz nekoliko prvih putnika danas dočekali sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima, državni tajnik za željeznicu, poštu i elektroničke telekomunikacije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture  Alen Gospočić, te predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Kako je rekao Ukić, na ovaj se način povezuje veliki dio kontinentalne Hrvatske, posebno Sisačko-moslavačka županija sa Splitom. Vlada RH u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom omogućila je stanovnicima s potresom stradalog područja besplatni prijevoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo čini sve kako bi unaprijedilo željeznički prijevoz, rekao je Alen Gospočić. Dodao je kako je intencija povećati broju putnika, kao i sigurnost na željezničkim prugama nabavkom novih vlakova. Povezivanjem Dalmacije i Slavonije učinjen je veliki iskorak ne samo za Hrvatsku, nego i EU. 

Nekoliko desetljeća smo čekali ovakav vlak rekao je župan Celjak i najavio kako će Sisak prema Zagrebu dobiti još dva vlaka, brzi jutarnji i jedan brzi popodnevni iz Zagreba do Siska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sezonski vlak kreće iz Vukovara u 16,49 sati, u Sisak stiže u 21,05 sata, a u Split 6,56 sati. Na povratku, iz Splita kreće u 20,59 sati, u Sisku je u 6,58 sati, a Vukovaru u 11,06 sati. 

Cijene karata su snižene 40 posto, a stanovnici sa potresom stradalog područja Sisačko-moslavačke županije imaju besplatan prijevoz uz obaveznu rezervaciju mjesta u iznosu od 1,06 EUR. Osim na kolodvoru u Sisku, vlak staje i na željezničkim postajama u Novskoj i Sunji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije je Sisak sa Splitom bio povezan s dva brza vlaka, koji su vozili Unskom prugom. Međutim, nakon Domovinskog rata te su linije ukinute.   

POGLEDAJTE VIDEO Kreće prvi noćni vlak iz Vukovara prema moru! Direktor HŽ-a otkrio za koga će karte biti besplatne

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo