Prvi put ima još slobodnih mjesta na 'in' fakultetima

Zbog novog modela upisa temeljem državne mature, prvi se put u Hrvatskoj dogodilo da kvote u potpunosti u ljetnome roku nisu uspjeli popuniti studiji koji godinama kotiraju kao najatraktivniji.

22.8.2011.
11:37
VOYO logo

Riječ je o fakultetima poput prava, ekonomije, politologije, novinarstva, psihologije ili sociologije, na koje će se maturanti moći upisati i na jesenskom upisnom roku. Nekoliko je slobodnih mjesta ostalo i na zagrebačkom studiju farmacije te studijima medicine u Splitu i Osijeku.

Ukupno, riječ je o 5.160 slobodnih mjesta, od čega ih se 1.069 nalazi na zagrebačkim fakultetima. Na Sveučilištu u Splitu ostalo je mjesta za još 1.261 studenta, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu će tako jesenski rok imati Ekonomski fakultet, na kojem je ostalo 13 mjesta na studiju ekonomije te još 14 na studiju poslovne ekonomije. Fakultet političkih znanosti čeka još 9 studenata politologije te 17 studenata novinarstva, a na zagrebačkom Pravnom fakultetu ostalo je još 50 mjesta, samo za izvanredni studij prava.

Na splitskom Ekonomskom fakultetu ostalo je 12 mjesta na studiju ekonomije te 14 na studiju poslovne ekonomije, a u Rijeci 11 na studiju ekonomije te 15 na studiju poslovne ekonomije. Na Riječkom je sveučilištu ostalo još 13 mjesta za upis na studij prava o trošku države, a u Splitu 19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zadru i Osijeku ostala su pak po dva mjesta na studijima psihologije, a u Splitu jedno na studiju sociologije. U Zadru su ostala četiri mjesta i na studiju engleskoga jezika, a u Dubrovniku tri na studiju Mediji i kultura društva.

Zanimljivo, upisnu kvotu u cijelosti nije popunio ni zagrebački Filozofski fakultet, no oni su odlučili da neće ići na jesenski rok jer je riječ, tvrde, o manje atraktivnim studijima. Jesenski rok nema ni zagrebački PMF, koji je prije uvođenja državne mature za neke od manje atraktivnih studija uvijek morao organizirati i jesenski rok.

Inače, za slobodna se mjesta u jesenskom roku mogu natjecati i oni kandidati koji su već upisali neki fakultet, kao i oni koji tek izlaze na državnu maturu.

U ponedjeljak počinje i jesenski krug upisa u srednje škole, a prema podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, u gimnazijama je ostalo ukupno 818 slobodnih mjesta, u četverogodišnjim programima obrazovanja 2.120, a u trogodišnjima 2.735 slobodnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upisi u škole vršit će se u srijedu i četvrtak.

Vezani članci:

arti-201108020390006 arti-201107040796006 arti-201107121018006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo