HRVATSKI PILOT PRVI PUT ISPROBAO F-16 BARAK: / Pukovnik Ninić testirao avione koje kupujemo od Izraelaca

Image
Foto: AFP

Nakon što je Hrvatska donijela odluku o kupnji 12 izraelskih aviona, pukovnik Željko Ninić prvi je naš pilot koji je vozio nove letjelice u izraelskojvojnoj bazi Ramat David.

9.4.2018.
11:26
AFP
VOYO logo

Zapovjednik Eskadrile borbenih aviona pukovnik Željko Ninić prvi je isprobao izraelski F16 koje Hrvatska kupuje od Izraela, objavio je Dnevnik.hr . Ninić je let S F16 isprobao u strogo čuvanoj izraelskoj vojnoj bazi Ramat David.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ineče, ondje će četrdesetak naših tehničara prolaziti obuku tijekom šest do deset mjeseci, prije no što avioni dođu u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je od Izraela kupila 12 zrakoplova starih 30 godina i za njih izdvojila 3 milijarde i 700 milijuna kuna. Uz zrakoplove u cijenu su uključeni i troškovi obuke pilota i mehaničara te simulator.

Zbog visoke cijene kupovina će se odvijati u etapama, a punu eskadrilu Hrvatska bi trebala imati do 2022. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je dugoročna odluka za jačanje hrvatskih oružanih snaga i stvaranje novih sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva čime ćemo u potpunosti moći ispuniti zadaće koje smo mogli čuti u strateškom pregledu obrane te u našoj ulozi saveznice u NATO-u i članice EU-a", izjvio je premijer nakon što je donesena odluka o kupnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo