POVRATAK VELIKANA / Prvi jugoslavenski punk bend ponovno na sceni

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Pankrti su prva jugoslavenska punk grupa koja se lako može ubrojiti među ključne rock muzičare na ovim prostorima.

21.1.2014.
16:20
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Legendarni Pankrti kreću na turneju u sklopu koje će 01. ožujka održati svoj prvi nastup u zagrebačkom klubu KSET.

Pankrti su prva jugoslavenska punk grupa koja se lako može ubrojiti među ključne rock muzičare na ovim prostorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi su put nastupili 1977. godine u Ljubljani u gimnaziji Moste i odmah se pobrinuli za pravi kulturni šok. U Jugoslaviji postaju popularni u ranim osamdesetima, kad se i pomoću njihovog utjecaja naveliko proširio novi val.

Za prvijenac "Dolgcajt" 1980. su primili nagradu 7. sekretara SKOJ-a, a njiegov nasljednik "Državni ljubimci" dvije godine kasnije je proglašen rock albumom godine u Jugoslaviji.

Najveći uspjeh postiže "Rdeči album", ponajviše zahvaljujući obradi legendarne pjesme "Bandiera Rossa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj povijesni posljednji službeni nastup Pankrti održavaju 1987. godine u prepunoj Hali Tivoli u Ljubljani, a pamti se i njihovo spontano pojavljivanje pred 40.000 ljudi na skupu u znak potpore JBTZ-u na Kongresnom trgu u Ljubljani.

2007. godine Pankrti obilježavaju 30. godišnjicu postojanja i ponovo se okupljaju, a tada im se pridružuje i slavni gitarist Patti Smith i Iggy Pop, Ivan Kral.

Velika Hala Tivoli u trenutku je rasprodana kao i Tvornica u Zagrebu i Studentski centar u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov frontmen Peter Lovšin nakon toga kreće u solo karijeru i izdaje dva solo albuma, a Pankrti se okupljaju za svirke i događaje koji su od posebnog značenja i zanimljivi za grupu.

Na ovoj će turneji nastupiti u postavi s četiri originalna člana (Peter Lovšin – vokal, Slavc Colnarič – bubnjevi, Boris Kramberger - bas, Bogo Pretnar - gitara), a pridružit će im se i Roki Pogačnik - gitara, inače član Lovšinove prateće grupe Španski borci.

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 80kn možete kupiti u Dirty Old Shop-u (Tratinska 18) i na šanku kluba KSET (Unska 3). Na ulazu će koštati 100kn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo