PRVAŠIĆA ZADRŽAVALI NA VJERONAUKU PROTIV NJEGOVE VOLJE: / 'Rečeno mu je da se okrene zidu, da bude tiho i ne ometa nastavu'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Rečeno mu je da sjedne u zadnji red, okrenut zidu, te da bude tiho i ne ometa nastavu. To je bilo potpuno neprihvatljivo i ponižavajuće'

7.10.2020.
22:42
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Majka učenika prvog razreda u jednoj osnovnoj školi na jugu Hrvatske tvrdi da su njezina sina zadržavali na satovima vjeronauka suprotno njenoj i njegovoj volji, gdje su ga posjeli na kraju učionice i okrenuli ga leđima od ploče i ostatka razreda, javlja 24sata.

Neimenova majka, čiji je identitet poznat redakciji 24sata, tvrdi da su ih iz škole obavijestili kako zbog nedostatka prostora i situacije s koronavirusom ne mogu naći nijedno drugo rješenje za njezinog sina i drugu djecu koja ne žele ići na vjeronauk, osim da ostanu u razredu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rečeno mi je iz škole da će sjediti u stražnjem dijelu učionice okrenut leđima. To je bilo u petak prvog tjedna škole, dan nakon roditeljskog sastanka. Rečeno mu je da sjedne u zadnji red, okrenut zidu, te da bude tiho i ne ometa nastavu. To je bilo potpuno neprihvatljivo i ponižavajuće. Odbili su promijeniti raspored i staviti vjeronauk na početku ili kraju nastave, što bi vrlo lako riješilo problem. Osim toga, bilo je praznih učionica i dvorana. Da nije, ne bi mu sada našli smještaj", tvrdi majka dječaka, navodi 24sata.

Image
'VJERONAUK TREBA BITI NA POČETKU ILI NA KRAJU NASTAVE'; /

Pravobraniteljica za djecu ima i poruku za roditelje koji se protive maskama u školi

Image
'VJERONAUK TREBA BITI NA POČETKU ILI NA KRAJU NASTAVE'; /

Pravobraniteljica za djecu ima i poruku za roditelje koji se protive maskama u školi

Image
U PERIPETIJE OKO VJERONAUKA UKLJUČILI SE I RODITELJI: /

Odveli svoju djecu iz škole za vrijeme nastave

Pisala je ravnatelju i ministarstvu

Majka se zbog ovog incidenta e-mailom, u koji je uključila i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, obratila i ravnatelju škole. Međutim, odgovor nije odmah dobila. Obratila se i institucijama, a dječak je napokon prošlog tjedna premješten u drugu učionicu tijekom trajanja vjeronauka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit novinara 24sata ravnatelj je odgovorio da je dječak bio prisutan na dva sata vjeronauka isključivo kako bi se poštivale propisane mjere za rad u uvjetima uzrokovanih pandemijom te kako bi se izbjegle zaraze djece i djelatnika.

"O svemu tome roditelji su bili obaviješteni na vrijeme na roditeljskom sastanku održanom 10.9.2020., te su se roditelji složili s prijedlozima učiteljice, a majka koja nije nazočila sastanku informirana je usmeno i detaljno. Čim je majka pokazala negodovanje vezano za boravak djeteta u razredu tijekom vjeronauka, osigurano je zbrinjavanje učenika van učionice. Zatečen sam reakcijom majke koja je unatoč brzom rješavanju ove situacije zatražila pomoć institucija i novina iako smo pokazali spremnost za rješavanje iste", rekao je ravnatelj za 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka tvrdi da navodi ravnatelja nisu dogovoreni s njom. "To je laž. Sastala sam se s učiteljicom u prvom tjednu škole i rekla joj da to nije u redu. U nekoliko navrata sam to ponovila. Oni su mi kazali da donesem bojice i slušalice da dječak bude tih, ali nisam mu dala ništa od toga jer to nije moja odgovornost. On ni nema slušalice."

O incidentu je u međuvremenu obaviješten Ured pravobraniteljice za djecu iz kojeg kažu da je neprihvatljivo da sat vjeronauka bude u sredini rasporeda, a da se djeca pritom adekvatno zbrinu u tom razdoblju te su rekli da slučaj ukazuje da se radi o sumnji o vjerskoj diskriminaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo