Prva rang-lista najboljih bolnica u Hrvatskoj

Neke bolnice već su kategorizirane, a kada završi cijeli proces, pacijent će znati kakvu kvalitetu dobiva u pojedinoj bolnici i prema tome će moći birati gdje se želi liječiti.

13.2.2011.
20:20
VOYO logo

Ministar zdravstva Darko Milinović u srijedu je ravnateljima bolnica poručio je da je utakmica počela. Za njih 30 podijelio je rješenje o kategorizaciji bolnica koje vode. Svrstane su u četiri kategorije: kategoriju I ima sedam bolnica – četiri zagrebačke, splitska, riječka i osječka, i to su nacionalne bolnice. U kategoriju II, županijske bolnice regionalnog značaja, uvrstio je pet bolnica; u kategoriji III, županijske bolnice, njih je 13, a u IV. kategoriji lokalnih bolnica ih je pet. Svaka je dobila bodove.

Kategorizacija bolnica je napravljena, a natjecanje među njima tek počinje. To je samo put do akreditacije svih hrvatskih bolnica, procesa nakon kojeg će, kada završi, pacijent točno znati kakvu kvalitetu dobiva u pojedinoj bolnici i prema tome moći će birati u kojoj se želi liječiti, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napravili smo kategorizaciju, što znači da smo na temelju podataka izmjerili kvantitetu i podijelili bolnice. Sada krećemo u mjerenje kvalitete. Kategorizacijom bolnica napravili smo red i plan kojim su određene smjernice za razvoj svake bolnice. To konkretno znači da neki politički moćnik više neće moći reći: 'Ajmo mi obrazovati doktora, nabaviti sofisticiranu opremu' i onda obavljati 30 operacija godišnje. Kategorizacijom smo jasno odredili kojoj bolnici treba još bolja oprema. Kategorizacija ne znači da je neka bolnica niže kategorije loša, akreditacijom ćemo dobiti kvalitetu i može se pokazati da se neka operacija u bolnici kategorije III izvodi jednako kvalitetno kao i u bolnici kategorije I", rekao je Milinović.

Provedenom kategorizacijom nisu svi zadovoljni. Među njima je i ravnatelj zagrebačke bolnice Sveti Duh dr. Miran Martinac . Smatra da je ta bolnica neopravdano svrstana u kategoriju II i da je trebala dobiti status nacionalne bolnice. To se nije dogodilo, smatra Martinac, jer se "radilo prema starim podacima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201102130025006 arti-201102090589006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo