PLENKOVIĆ U SABORU NAHVALIO RAD SVOJE VLADE: / 'Ovo što se događa nismo mogli ni naslutiti...'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Vlade, Andrej Plenković u Hrvatskom je saboru predstavio Godišnje izvješće o radu Vlade.

18.10.2017.
11:18
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

'Želim dati pregled rada Vlade, objasniti odluke koje smo donosili i kada nisu bile jednostavne i predstaviti smjer kojim Hrvatska ulazi u 2018. Ova je bila jedna od najzahtjevnijih godina od Domovinskog rata. Prirodne nepogode, kriza u Arokoru, arbitražni postupci u slučaju INA-e, zahtjevno međunarodno okruženje... U takvoj godini Vlada je ispunila značajni dio programa, a s tim poslom nastavljamo i dalje', kazao je premijer na početku.', naglasio je Plenković na početku svojeg izlaganja pred Hrvatskim saborom.

U Hrvatskom je saboru potom izvjestio o stanju u državi te o problemima s kojima se društvo suočava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ova je godina bila za Republiku Hrvatsku jedna od najizazovnijih od završetka Domovinskog rata i to na gospodarskom, političkom i društvenom planu', rekao je Plenković te se potom referirao na prirodne nepogode koje su zadesile zemlju među kojima brojni požari i poplave, a potom i kriza u Agrokoru, problemi arbitraže oko Ine i ostalo.

Predstavio je Vladine aktivnosti u pet tematskih područja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Stavljanje čovjeka u središte politike,
  • Jačanje hrvatskog gospodarstva,
  • Pozitivne društvene promjene koje nastojimo graditi,
  • Nacionalna sigurnost,
  • Vanjska i europska politika
Image
MARAS: /

'Imam dokaz da Marić laže o Agrokoru'; MINISTAR MU ODMAH ODGOVORIO: 'Prevršio je svaku mjeru, znam što ću poduzeti!'

Image
MARAS: /

'Imam dokaz da Marić laže o Agrokoru'; MINISTAR MU ODMAH ODGOVORIO: 'Prevršio je svaku mjeru, znam što ću poduzeti!'

Dodao je kako je Vlada uspješno ostvarila strateške nacionalne ciljeve te kako će fokus njezinog rada i dalje biti usmjeren prema ljudima koji su 'ključan element svake države'.

'U središtu svakog poteza Vlade stoga je hrvatski čovjek sa svojim brigama, nadama i očekivanjima. Naš osnovni cilj je osigurati kvalitetniji život, viši životni standard i što bolje mogućnosti za osobni razvitak', kazao je te potom dodao da je u prvoj godini njegovog mandata značajno povećana financijska potpora roditeljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Naglasio je i kako je prvi zadatak koji stoji pred Vladom, zaustaviti odlazak mladih iz Hrvatske. Najavio je i od iduće godine pilot projekte za testiranje obrazovnog programa i kurikularne reforme.

'Novi program treba spojiti obrazovni sustav sa stvarnim potrebama tržišta rada, jasno ukorijeniti identitetska pitanja, vrijednosni sustav, hrvatsku povijest, hrvatski jezik i hrvatsku kulturi, ali i široko opće znanje i otvorenost prema svijetu', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Gradimo cjeloviti, pravedan i transparentan sustav socijalne skrbi za ljude u potrebi – siromašne, bolesne, osobe s invaliditetom', poručio je.

Kazao je i kako je tijekom ove godine više od 1,2 milijuna umirovljenika dobilo je 2,75 posto veće mirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je u skladu s našim trenutnim gospodarskim mogućnostima. To nije dovoljno, ali je najveće usklađenje mirovina nakon devet godina', rekao je Plenković.

Image

Premijer je rekao da je njegova Vlada povećala mirovine, da će se boriti za ravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada te da će se boriti za radnike i njihova prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prepoznavši problem nasilja u obitelji, s kojim se kao društvo moramo suočiti, donijeli smo moderniji Zakon koji će na jednom mjestu urediti prava žrtava obiteljskog nasilja', rekao je te dodao: 'Donijeli smo pravedniji Ovršni zakon koji sprječava ovrhu na jedinoj nekretnini. Povećan je iznos izuzet od ovrhe'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je i da se stvarni pomaci u poboljšanju životnog standarda i održiv rast gospodarstva mogu postići jedino stvaranjem pozitivnog poslovnog okruženja.

'Raste BDP, izvoz, zaposlenost, industrijska proizvodnja. Vjetar u leđa za transformaciju gospodarstva daju nam pozitivni ekonomski pokazatelji. Vlada će i dalje ustrajno raditi na očuvanju stabilonosti gospodarstva i očuvanju njegovog rasta', naglasio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcija spašavanja Agrokora

Osvrnuo se i na akciju Vlade po pitanju posrnulog Agrokora te je kazao da je Zakon o postupku izvanredne uprave (lex Agrokor) u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH nadopunjava pravnu prazninu koja je postojala. Da Vlada nije donijela taj zakon, naglasio je, dogodio bi se nekontrolirani stečaj i propast Agrokora, koji je tada bio realna mogućnost, te bi imao nesagledive posljedice na gospodarstvo.

'Imali smo četiri opcije. Prva je ne činiti ništa, drugi scenarij je nacionalizacija kompanije, treće je da smo mogli pronaći sredstva koji bi kratkoročno omogućili likvidnost. Zato smo se odlučili za četvrtu opciju. Zakon je nadopunio pravnu prazninu koja je postojala. Pokazali smo da država zna i može reagirati brzo i odgovorno. Postupili smo koherentno i zakonito u skladu s ovlastima. Predložili smo zakonsko rješenje koje je spriječilo tsunami na cjelokupno gospodarstvo. Zna se što je zadaća vlade te policije i DORH-a. Podržali smo i razgovore o Agrokoru u Saboru. Ovo je prilika za transformaciju cjelokupnog društva', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Najveći reformski proces koji nismo mogli niti naslutiti prije 12 mjeseci je upravljanje krizom u koncernu Agrokor, kompaniji koja zapošljava u Hrvatskoj više od 30.000 ljudi. Nekontrolirani stečaj i propast koji je bio realna mogućnost prije šest mjeseci imao bi katastrofalne posljedice po Hrvatsku. Danas je svima jasno da Vlada takav scenarij nije smjela dopustiti', naglasio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvođenje eura

Kazao je i kako se otvara javna rasprava o uvođenju eura te kako će Vlada krajem listopada s HNB-om predstaviti strategiju za uvođenje eura. Dodao je da će to biti pozitivno za građane koji imaju kredite s valutnom klauzulom, dodao je kako će od ovoga korist imati i građani i institucije.

Istaknuo je poseban uspjeh ove Vlade, a to je činjenica da je po prvi puta u novijoj povijesti zabilježen suficit proračuna opće države, a dodao je i kako je ponosan na smanjenje poreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Porezni sustav danas je jednostavniji i pravedniji nego prije godinu dana', kazao je.

Image

Pelješki most, LNG terminal, Arbitraža...

Osvrnuo se i na pitanje arbitraže sa Slovenijom, izgradnju Pelješkog mosta te LNG terminala na Krku za koji je kazao kako će Hrvatska, nakon što bude izgrađen, zauzrti značajno mjesto na karti Europe kao novo energetsko središte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Krajevi Pelješkog mosta grade se na teritoriju naše zemlje, a most će se nalaziti nad morskim prostorom koji pripada Hrvatskoj', naglasio je.

U svojem govoru pred Hrvatskim saborom, predsjednik Vlade kazao je kako Vlada sustavno uvodi reda u poljoprivredu, sektoru s velikim mogućnostima za razvoj te da je pokrenut programe energetske obnove zgrada, uključujući vrtiće, škole i učeničke domove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Uz podizanje kvalitete života građana, stalna zadaća Vlade Republike Hrvatske je i podizanje općih društvenih standarda te transformacija polarizirane društvene klime', rekao je.

'Započeli smo s olakšavanjem postupka dobivanja državljanstva za pripadnike hrvatskog naroda, njihove potomke i bračne drugove. Provodimo reformu ovršnog postupka, uvodimo informacijske tehnologije, ubrzavamo proceduru imenovanja pravosudnih dužnosnika te poboljšavamo procesno i materijalno zakonodavstvo', naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku je predstavio vladine aktivnosti u pet tematskih područja i to stavljanje čovjeka u središte politike, jačanje hrvatskog gospodarstva, pozitivne društvene promjene, nacionalna sigurnost te vanjska i europska politika.

'Suvremene ugroze zahtijevaju veće ulaganje u sigurnost'

Osvrnio se i na nabavku borbenih zrakoplova kazavši kako 'suvremene ugroze zahtijevaju veće ulaganje u sigurnost, bez koje nema ni gospodarskog rasta'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Odlučili smo se za nabavu višenamjenskih borbenih aviona za zaštitu zračnog prostora što znači povećanu obrambenu sposobnost, ali i stvaranje posebnog partnerstva', rekao je Plenković.

Dodao je kako je potrebno učiniti više na području zdravstva, da bi se osigurala veća dostupnost zdravstvenih usluga i racionalnije korištenje bolničkih resursa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i napore vladajućih u smjeru pojednostavljivanja upravnih poslova, kao što je izdavanje dokumenata te je naglasio da je sada moguće vozačku dozvolu zatražiti preko sustava e-Građani.

Vraćanje INE

U svojem je izlaganju naglasio i kako je Vlada donijela stratešku odluku o povratku Ine u ruke hrvatske države.

'Proces je složen i mi mu pristupamo oprezno i postupno. Neupitno je da s MOL-om imamo nesuglasica ali postoji interes da Ina dobro funkcionira. Paralelno se odvija arbitražni postupak u Washingtonu. Sva su nadležna tijela angažirana na tom predmetu', kazao je Plenković.

'Želimo razvijati tolerantno društvo. U Hrvatskoj raste površnost i senzacionalizam u društvu. U prvoj godni mandata naša vlada je pokazala da se dosljedno bori protiv demagogoije i populzima argumetnima i stručnošću', rekao je Plenković, dodavši da se upravo o događajima iz Drugog svjetskog rata govori ostrašćeno. Kazao je kako je upravo zbog toga osnovano tzv. Vijeće za suočavanje s prošlošću.Ž

O odnosima sa susjedima

'Što se tiče odnosa sa Srbijom, imamo niz otvorenih pitanja. Ne prihvaćamo krivotvorenje povijesne istine. Hrvatska ne da na Domovinski rat, jednako kao što branitelji nisu dali na Hrvatsku '90-tih godina', rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na arbitražu sa Slovenijom.

'Hrvatsku arbitražna odluka ne obvezuje i nećemo je primijeniti', poručio je Plenković, koji je još jednom svog slovenskog kolegu Cerara pozvao u Zagreb.

Tijekom svog 60-minutnog govora pred zastupnicima, premijer Plenković je iznio glavne odrednice politike hrvatske Vlade kao i buduće smjernice rada. Obvezu premijeru da jedanput godišnje, na početku jesenskog zasjedanja, Saboru usmeno predstavi Vladino izvješće, uveo je saborski Poslovnik iz 2013.

Sabor je 19. listopada prošle godine iskazao povjerenje Plenkovićevoj Vladi u kojoj su bili HDZ i Most, a istu večer Tihomir Orešković predao je Plenkoviću ključeve Banskih dvora.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo