DONOSIMO i SAVJETE / Provjerili smo jesu li psi u Zagrebu ozlijeđeni mesom s čavlima. Profesorica Veterine o važnosti brze reakcije

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Čavli im mogu razderati želudac pa čak i crijeva te jadna životinja može iskrvariti

13.6.2023.
12:53
Zarko Basic/PIXSELL
VOYO logo

Pored psećeg parka na Maksimiru netko godinama postavlja otrove i čavle u mesu kako bi naudio kućnim ljubimcima. Problem je to na koji iz Veterinarskog fakulteta godinama upozoravaju pa smo o ovom slučaju popričali s profesoricom Mirnom Brkljačić.

"Unazad par dana nemamo zabilježenih slučajeva s ozljedom životinja", kazala nam je i dodala da se sjeća dosadašnjih slučajeva u kojima su vlasnici hitno trebali pomoć jer je njihov pas pojeo meso s čavlima ili drugim različitim neidentificiranim stvarima. Kaže pak da se tako nešto događa možda jednom godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POČINITELJ NEPOZNAT /

Netko je po Zagrebu pobacao meso puno čavala. Psima može probiti želudac, najčešće će iskrvariti

Image
POČINITELJ NEPOZNAT /

Netko je po Zagrebu pobacao meso puno čavala. Psima može probiti želudac, najčešće će iskrvariti

"Psi su normalno proždrljive životinje i pojest će bilo što", objasnila nam je pa savjetovala da ako pas pojede nešto što ne bi smio, vlasnici hitno dođu do bilo kojeg veterinara koji radi.

No, ponekad vlasnik ni ne vidi da je njegov pas pojeo nešto što ne bi smio, a shvati tek kad životinja razvije prve simptome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi se moglo spriječiti lajnama, iako nije najidealnije rješenje jer su psi jako društvene životinje", dodala je i objasnila kako u tome pomažu i brnjice za pse jer one ne služe samo za agresivne pse, već ih sprječava da konzumiraju ono što ne bi smjeli.

Brkljačić se osvrnula i na problem trovanjem pasa te objasnila kako ona nisu uvijek uzrokovana namjerno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za vrijeme proljeća psi se mogu otrovati antisepticima, čak i trulim lišćem i trulim orasima", kazala nam je, ali upozorila da kada se radi o bilo kakvom trovanju te kada pas pojede nešto što ne bi smio vlasnici ni u kom slučaju ne smiju izazivati povraćanje svoje životinje.

"To bi moglo imati još veće i ozbiljnije posljedice", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, kako bi psi ostali sigurni vlasnike se savjetuje da više paze na svoje životinje te da im ne dopuštaju da prilaze nepoznatim predmetima i hrani na javnim površinama.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo