postapokaliptični prizori / Protupožarne snage natapaju najveće ovogodišnje požarište: U tijeku je smjena kopnenih snaga

Zračne snage su na požarištu ostvarile oko 28 sati naleta pri čemu su izbacili oko 340 vodenih bombi odnosno više od 1 800 tona vode

12.8.2018.
10:45
VOYO logo

Jedan Canadair CL-415 i jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) od jutra u nedjelju, 12. kolovoza 2018. nalaze se na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje natapaju područje kako se vatra ne bi ponovno rasplamsala.

Također, u tijeku je smjena protupožarnih vodova kopnenih snaga, te se 51 vojnik iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH povlači u Divulje a 52 pripadnika PP NOS OS RH iz Sinja preuzimaju zadaće na saniranju požarišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom jučerašnjeg dana na ovom požarištu bilo je angažirano sedam protupožarnih aviona (pet Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802), a cijelu noć na terenu se nalazio i 51 pripadnik Hrvatske vojske  iz sastava PP NOS OS RH. Požar kod Omiša ujedno je i najveći ovogodišnji požar na kojem  je zabilježen  i najveći angažman protupožarnih zračnih snaga u dosadašnjem dijelu ovogodišnje protupožarne sezone.

Tako su zračne snage na požarištu ostvarile oko 28 sati naleta pri čemu su izbacili oko 340 vodenih bombi odnosno više od 1 800 tona vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Prah i pepeo: Vatrogasci probdjeli cijelu noć na požarištu kod Lokve Rogoznice

Image

Prah i pepeo: Vatrogasci probdjeli cijelu noć na požarištu kod Lokve Rogoznice

Zamjenik zapovjednika Protupožarne eskadrile i kapetan posade na Canadairu CL-415 bojnik Darko Kučej zadnji je sinoć od zračnih snaga napustio požarište. „Djelovali smo sve do zalaska sunca, a zadnjih sat i pol gašenja natapali smo i sanirali rubna područja kako bi olakšali posao zemaljskim snagama jer se radi o nepristupačnom terenu. Najvažnije je što smo uspjeli zajedno sa vatrogascima na terenu obraniti kuće jer se vatra u jednom trenutka približila na nekih 20-ak metara od prvih kuća“, iznio je bojnik Kučej.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage do danas su sudjelovale u gašenju 26 požara (14 u Zadarskoj, osam u Šibensko-kninskoj i četiri u Splitsko-dalmatinskoj županiji).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar kod Buja gase dva kanadera, kod Omiša dva Airtractora 'iz predostrožnosti'

Požar koji je izbio kod Buja u Istarskoj županiji u nedjelju gase dva kanadera Oružanih snaga RH. To je ujedno i prvi požar u Istarskoj županiji na kojem su angažirane zračne snage u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na požarištu Lokva Rogoznica trenutno su dva Airtractora koji i dalje natapaju i saniraju područje, a provedena je i smjena protupožarnih vodova kopnenih snaga, te se 51 vojnik iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH povlači na odmor u Divulje a 52 pripadnika iz Sinja preuzeli su zadaće na saniranju požarišta.

Kapetan posade na kanaderu, bojnik Ivica Markač koji je također u nedjelju ujutro natapao požarište kod Omiša rekao je da je situacija na cijelom požarištu mirna i stabilna. "Još su vidljiva pojedinačna izdimljavanja, bacili smo šest vodenih bombi i tamo ostaju još dva Airtractora iz predostrožnosti", iznio je bojnik Markač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo