dvostruko više od prosjeka / Proteklih dana u Hrvatskoj pala obilna kiša: što će ovakvo vrijeme značiti za vodostaj naših rijeka?

Od početka mjeseca, u zapadnoj Hrvatskoj palo je tako ukupno više od 100 litara po četvornom metru, a u Rijeci čak 226, što je dvostruko više od prosjeka za veljaču

15.2.2016.
18:49
VOYO logo

Tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana u Hrvatskoj je pala obilna kiša. 

Najviše je jutros izmjereno na širem riječkom području, u Omišlju 46 litara po četvornom metru, na Risnjaku 39. Slijedila je Lika s oko 34 litre, a u zapadnoj Istri i na zagrebačkom području skupilo se 24 litre kiše. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka mjeseca, u zapadnoj Hrvatskoj palo je tako ukupno više od 100 litara po četvornom metru, a u Rijeci čak 226, što je dvostruko više od prosjeka za veljaču.

Idućih dana kiše će biti još, osobito u sljedećih 48 sati tijekom kojih se očekuje još 50 do 100 milimetara oborina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda za RTL Danas prokomentirao je što će biti narednih dana.

Što će ovakva vremenska prognoza značiti za vodostaj naših rijeka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova oborina proteklog vikendadovela je do porasta vodostaja svih rijeka, osobito na području gornje, donje i srednje Save. Trenutno je porasla Sava nizvodno od Jasenovca do Slavonskog Broda i na području rijeke Kupe i Korane. Danas smo uveli neke mjere obrane od poplava, tako da imamo mjere i na rijeci Savi u pripremnim mjerama.

Čuli smo da će i sljedećih dana biti još kiše. Gdje se očekuju najveći vodostaji i hoće li to biti problematično?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi očekujemo da bi ova kiša trebala prestati polovinom srijede. Treba izdržati još sutra i srijedu ujutro. Najviše vodostaja očekujemo na Kupi i Korani, koja je imala najviše oborina. Prema trenutnim prognozama, očekujemo vodostaj Kupe i Korane u Karlovcu na nekih 700 cm, što je na rubu proglašenja redovnih mjera obrane od poplave. Nizvodno od Karlovca očekujemo malo značajniji proast vodostaja i tu bi trebalo oko Letovanića proglastiti izvanredne mjere obrane od poplave, no sutra ćemo biti pametniji oko svega.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo