Protega će biti svjedok pokajnik?

Protega bi znao razjasniti kako se raspolagalo i u što su se ulagali depoziti umirovljenika.

31.12.2009.
12:17
VOYO logo

U operativnoj akciji Bankomat hrvatski je FBI u srijedu, po nalogu USKOK-a i DORH-a, uhitio šest od sedam osumnjičenih za malverzacije i moguće pronevjere 170 milijuna kuna u Hrvatskoj poštanskoj banci.

Ako ne postane svjedok pokajnik, Protega bi mogao, po dobro poznatom modelu hrvatskih bjegunaca, neko vrijeme izbivati iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očito je da je i bivši šef državne banke jedan iz plejade koji su imali prethodne informacije o uhićenju.Riječ je o inkriminacijama vezanim za mandat bivše Uprave na čelu s predsjednikom Josipom Protegom, inače poznatom po bliskim vezama i s bivšim premijerom Ivo Sanaderom.

Policija je potvrdila da je pod istragom i Protega, ali je izbjegao uhićenje jer ga je vijest zatekla na skijanju u Austriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema neslužbenim informacijama Poslovnog dnevnika, Protega bi mogao postati svjedok pokajnik i razjasniti sve malverzacije novcem HPB-a budući da se djelomično radi o politički vrlo delikatnom pitanju raspolaganja depozitima hrvatskih umirovljenika.

No, ako doista bude svjedok pokajnik, morat će biti najčuvanija osoba u zemlji, potvrđeno je iz krugova bliskih istrazi. Afera ima veliki značaj. Dobro upućeni kažu da ono što Hypo znači za austrijske i njemačke političare, da je to HPB za hrvatske političare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj slučaj potencijalno otvara priču s golf-terenima u Blatu, koja, pretpostavlja se, izravno vodi vodećim ljudima Zagreba – Milanu Bandiću, Vlasti Pavić i Slavku Kojiću – te pitanje financiranja kupnje zemljišta na Pelješcu povezanog s gradnjom mosta.

A to znači da je okidač i za mnoge viđenije HDZ-ovce, počevši s Ivom Sanaderom, Lukom Bebićem, Marijom Zubovićem, pa sve do Jure Radića i Marine Matulović-Dropulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi istraga mogla krenuti u smjeru politike potvrđuju i nedavne Protegine izjave u kojima je priznao da je Sanader urgirao za kredit dan splitskom SMS-u, a predsjednik Stjepan Mesić zvao za kredit KIO Orahovica.

Prethodni članci:

arti-200912300561006 arti-200912300222006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo