Miriše na prosvjede? / Prosvjetari nezadovoljni Vladinom ponudom za povećanje plaća: ‘S 41 godinom staža, povećanje bi bilo 200 kuna’

Image
Foto: RTL

U školama je proveden i referendum, a nova tura pregovora nastavlja se u utorak

13.10.2022.
19:34
RTL
VOYO logo

Gordana je učiteljica pred mirovinu, a nisu je umorila djeca nego štrajkovi, prosvjedi, pregovori i kako kaže - borba.

"Plaća za 9. mjesec je 8200 kuna za učitelja mentora s 41 godinom staža, uz povećanje osnovice od 4 posto koliko se nudi ona bi bila veća za nekih 200 kuna", rekla je učiteljica razredne nastave, Gordana Kovač Buha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato uopće ne čudi da se većina na referendumu sindikata prosvjete i znanosti izjasnila da odbijaju Vladinu ponudu. Oni traže 8 posto povećanje osnovice sada, 5 posto sljedeće godine, Vlada nudi 4 posto sada, i još 2 u travnju.

"Mi nemamo baš nešto velikih opcija ako Vlada ne izađe s nekom drugom korigiranom ponudom", kaže Nada Lovrić iz Nezavisnog sindikat zaposlenih u srednjim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvari stoje ovako - spremačicama u školama i bolnicama s ovom ponudom plaća će se povećati točno - 0 kuna. Medicinskim sestrama 200, nastavnicima i učiteljima u prosjeku 300 kuna, policajcima 400 kuna. Uzmemo li u obzir rekordnu inflaciju i cijenu kruha, plina, maslaca, ulja, zimskih guma, to je ništa.

Image
DRUGI KRUG /

Vlada ponudila najviše do sada, sindikat državnih službi odbio. Nastavljaju se pregovori o povećanju plaća

Image
DRUGI KRUG /

Vlada ponudila najviše do sada, sindikat državnih službi odbio. Nastavljaju se pregovori o povećanju plaća

A u isto vrijeme se najavljuje novi prijedlog Zakona o pravima i obavezama državnih dužnosnika prema kojem bi se osnovica izjednačila dužnosnicima i službenicima. Na prvu to možda i ne znači da dužnosnicima plaća raste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi sada mijenjamo stvari tako da se upravo dogodi obrnuto. Da ne naraste plaća dužnosnicima. Vi znate da je situacija sad apsurdna. Da postoji veliki broj dužnosnika koji imaju manje plaće od službenika", rekao je premijer Andrej Plenković.

Ali ako situaciju pojednostavimo - promijeni li se zakon prije dogovora sa sindikatima - ona ista plaća premijeru raste za 1220 kuna, a primjerice predsjedniku države za 1440. Doduše, bruto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moju plaću ostavite istu, a sad ćemo o drugima. Šalu na stranu druge plaće moraju biti isto kompenzirane na neki način. Pa neće valja Baćo ostati na istoj plaći", komentirao je predsjednik Zoran Milanović.

Neće, porast će i Baći kojeg ni prije vojne škole nije bilo na sjednicama, ali i ovima koji su na svakoj, iako su mnogi prije zazivali da im se ograniče plaće na 10 000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je moja plaća dovoljna da se razumijemo ali zaslužim svaku lipu", kazao je zastupnik Hrvoje Zekanović.

Ministar Primorac će nagovarati sindikate da pristanu na manje, iako će to manje i njemu samom značiti jedno 1000 kuna manju plaću mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni se mogu postaviti s pričom ovako - pa evo vidiš ja ne želim rast svoje plaće. Ma boli me briga za tvoju, ja želim da moji znaju da sindikat prepoznaje njihov zahtjeva da traži za njih osnovci", rekla je Lovrić.

Sveta Kata opet, čini se, umjesto snijega donosi - prosvjed na vrata!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo