Prosvjednici na Trgu rastrgali zastavu EU

Na glavnom zagrebačkom Trgu okupilo se, prema policijskoj procjeni, 10 tisuća ljudi. Organizatori, pak, govore o 50.000.

16.4.2011.
14:03
VOYO logo

14:45 Nakon završetka braniteljskog prosvjeda na Trgu bana Jelačića, dio prosvjednika, koji je sudjelovao i na svim dosadašnjim protuvladinim prosvjedima, pod zastavama "Ne u EU" počeo je vikati "Idemo na HDZ!" te je formirao kolonu kod Jurišićeve ulice na Trgu. Taj dio prosvjednika posvađao se u jednom trenutku s dijelom branitelja koji su bili na skupu. U koškanju je jedna od zastava "Ne u EU" i bačena na pod. Nije, međutim, jasno zašto je zapravo došlo do sukoba. Situacija se smirila nakon dolaska organizatora braniteljskog skupa Željka Sačića.

14:28 Braniteljski skup je završen. Na njemu se prema procjeni policije, okupilo deset tisuća ljudi. Sami organizatori, pak, kazali su da se okupilo čak 50.000 ljudi. Na kraju je Željko Sačić pozdravio sve okupljene i zahvalio im što su došli. Najavili su novi skup u Splitu u iduću subotu, 23. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završna deklaracija

14:15Hrvoje Hitrec, bivši HDZ-ovac a današnji predsjednik udruge Hrast, pročitao je završnu deklaraciju skupa, u kojoj je proglasio hašku presudu činom kojim su izdani hrvatski generali. Dodao je da je to pravosudno ubojstvo i razaranje međunarodnog prava. Optužio je i međunarodnu zajednicu i hrvatske političke elite za korupciju, krivotvorenje povijesti i nasilje nad braniteljima i hrvatskim narodom. Kazao je da presudu i rad haškog suda treba dignuti na razinu Opće skupštine UN-a jer su u Haagu djelovali protiv jedne članice UN-a. Označio je potom podmuklu britansku politiku kao predvodnicu protuhrvatskog podmetanja.

Nadalje, Hitrec je optužio SDP da je započeo kriminalizaciju Domovinskog rata te otvorio mogućnost da sud procesuira Oluju, dok je HDZ dozvolio optužbu protiv Franje Tuđmana, "simbola moderne hrvatske države". Od DORH-a je zatražio da ispita financiranje nevladinih udruga koje, kaže, u Hrvatskoj djeluju kao 'peta kolona', a zatražio je i poništavanje svih ugovora sa Srbijom te zakonsku zabranu odustajanja od tužbe za genocid protiv Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:50 "Pre-ki-pje-lo nam je! Svakom Hrvatu i Hrvatici dosta je ove Vlade i Jovana Josipovića s Pantovčaka", povikao je glumac Božidar Alić. Optužio je Vladu da u njoj stoluju četnici.

13:43 Govori prof. dr. Josip Jurčević koji je obećao da će u Sabor dovesti moralne, čestite i stručne ljude. Pozvao je građane da sudjeluju tom demokratskom procesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je o tome da su hrvatske institucije krive za presudu generalima i da su sluge Haaga. Bivšeg predsjednika Stjepana Mesića je prozvao za lažno svjedočenje, a državnog odvjetnika Mladena Bajića da je sudu dostavio lažne dokaze

13:40 Sve je više političkih poruka i poziva braniteljima da se organiziraju i na parlamentarnim izborima "pometu one koji ne ljube Hrvatsku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rastrgana zastava EU

13:32 Nakon više pokušaja, s jednog od stupova na Trgu bana Jelačića su prosvjednici uspjeli skinuti zastavu EU, koju su zatim rastrgali. Podigli su hrvatsku zastavu.

13:28 Ponovo pjeva Marko Perković Thompson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prosvjednom skupu u Splitu gradonačelnik Željko Kerum potukao se s jednim prosvjednikom!

13:20 Sačić je prozvao državnog odvjetnika Mladena Bajića zbog progona hrvatskih branitelja. Najavio je kaznenu prijavu protiv svih koji su "izdali hrvatsku državu", kako je rekao, a koja će se podnijeti Vladi "koja će se vrlo brzo formirati nakon ovog skupa, a u kojoj neće sjediti izdajnici". Pročitajte sve programske točke koje je iznio Sačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:08 Govori organizator Željko Sačić. Zatražio je da se hrvatski vojnici vrate iz Afganistana u Hrvatsku. "Nećemo da ih netko hapsi i sudi im kao sudionicima zločinačkog pothvata", kazao je. I on je zatražio prekid pregovora s EU. Ori se "Izdaja!"

"Ostvarili su sotonski plan bacanja ljage na Oluju", kazao je Sačić, koji tvrdi da je na Trgu 50.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srpskog predsjednika Borisa Tadića zbog izjava nakon presude treba proglasiti personom non grata u Hrvatskoj", kazao je Sačić, dodajući da se predsjedniku Ivi Josipoviću zabranjuje susrete sa njegovim srpskim kolegom.

Napao je i Budimira Lončara i Stjepana Mesića kao 'krvnike hrvatskog naroda'. Napao je i oporbene stranke. Pozvao je Vladu na ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:59 Pjeva Marko Perković Thompson.

"Nisam ja došao u Niš, nego su oni došli nama"

12:51 "Premijerka nije ništa bolja od one bagre koja nas je izdala!" rekao je vukovarski branitelj Mladen Leovac koji je upitao i s kojim pravom kažu da je on zločinac? Dodao je da želi da sude i njemu, kao generalima. Rekao je da mu je žao svakog metka koji promašio, te da je na svakih pet agresora trebalo ubiti i dvojicu domaćih izdajnika.. "Nisam ja došao u Niš, nego su oni došli nama", kazao je Leovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:46Željko Strize: "Za ovo što se dogodilo jučer krivi su i HDZ i SDP i sve političke stranke. Mi ih plaćamo", rekao je čelnik kaštelanske HVIDR-e. Zatražio je da se prekinu pregovori s Europskom unijom. "To je jedini spas za naše generale. Ne želimo biti članica društva licemjernih europskih kapitalista koji nemaju iste kriterije za sve!"

12:43 Govori predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac. "Jučer je prevarena cijela hrvatska država! Naši generali su heroji", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:42 Prozvan je Vladimir Šeks zbog njegove izjave o lociranju, uhićenju i izručenju Ante Gotovine.

12:30 "U Vladi sjedi gospođa koja je bez izbora došla na vlast i nasljedila kriminalca" rekao je Ivan Pandža Orkan. Poručio je da na idućim izborima na listićima mora biti 24 pripadnika gardijskih brigada - toliko je godina dobio Gotovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:22 Govori biskup Mile Bogović koji je poručio da nije došao osuđivati i prozivati. "Žao mi je naroda jer su kao ovce bez pastira. Ako neki biskupi nisu ovdje ne znači da nisu uz vas, već da su zauzeti drugim obavezama, ali to ne znači da ne misle kao ja", kazao je. Podsjetio je kako je Biskupska konferencija još 2000. upozoravala na suradnju s Haagom.

12:15 Skup je otvorio Milivoj Slaviček, predsjednik Udruge branitelja '90-'95, koji je rekao kako ne priznaju presude Haškog suda jer ne vjeruju onima koji su mirno gledali Srebrenicu i odvođenje ranjenika iz vukovarske bolnice. Kaže kako nisu krivci za takvu presudu u Haagu, već u Zagrebu. Osudio je izdajnike, kako je rekao, koji sjede na Pantovčaku i u Banskim dvorima. Prozvao je Stjepana Mesića, Vesnu Pusić, Ivu Sanadera, Jadranku Kosor i Ivu Josipovića, što je izazvalo skandiranje "Lopovi, lopovi" i "Izdaja, izdaja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:10 Na Trgu bana Jelačića intoniranjem himne započeo je braniteljski prosvjed zbog presude Haškog suda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Podsjetimo, njih su dvojica osuđeni na 24 i 18 godina zatvora zbog zločina u i nakon akcije Oluja.

12:00 Na glavnom zagrebačkom Trgu okupilo se zasad nekoliko stotina ljudi. Za razliku od jučer, kad je nekoliko tisuća ljudi na Trgu čekalo presudu, stoje na istočnom dijelu Trga, kod Manduševca, jer su veći dio Trga zauzeli štandovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznad okupljenih razvijene su američka i hrvatska zastava, spojene na sredini transparentom na kojem piše: "Zajedno, 1995".

Prosvjedi potpore generalima Gotovini i Markaču održani su diljem zemlje. Prosvjed u Zagrebu organizira pokret Hrast i politička inicijativa Akcija za bolju Hrvatsku, pod motom "Za Domovinu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-Suđenje generalima

Vezani članci:

arti-201104150214006 arti-201104160008006 arti-201104150479006 arti-201104150446006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo