ZADRANI UPOZORILI / Prosvjed za jednak pristup zdravstvenoj skrbi: 'Kujundžiću, više je tvojih afera nego ginekologa''

Prosvjed pod geslom "Pošto žensko zdravlje?" okupio je pedesetak građanki i građana na Narodnom trgu u Zadru

26.1.2020.
16:37
VOYO logo

Aktivisti i aktivistice Platforme za reproduktivnu pravdu i Udruge Antifjaka prosvjedovali su u nedjelju u Zadru. Traže od premijera Andreja Plenkovića hitnu izradu Akcijskog plana za zdravlje žena čime bi se pokazalo da njegova Vlada štiti dostojanstvo žena i njihovo pravo na reproduktivnu zdravstvenu zaštitu.

Prosvjed pod geslom "Pošto žensko zdravlje?" okupio je pedesetak građanki i građana na Narodnom trgu. Kako je naglasila Petra Karmelić iz Platforme za reproduktivnu pravdu, skup je organiziran jer je 13.000 žena u Zadru ostalo bez svoga ginekologa te su prepuštene privatnicima kojima jedan pregled plaćaju i po 600 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Prosvjed za jednak pristup zdravstvenoj skrbi za sve žene: 'Kujundžiću, više tvojih afera nego ginekologa''

Image

Prosvjed za jednak pristup zdravstvenoj skrbi za sve žene: 'Kujundžiću, više tvojih afera nego ginekologa''

Aktivisti i aktivistice nosili su  transparente s porukama: ''Skrbi li itko za javno zdravstvo?'', ''Skrbi da ne svrbi!'', ''Primalje znaju'', ''Zdravlje je ljudsko pravo'', ''Kujundžiću, više tvojih afera nego ginekologa'', ''Zdravlje nije roba'', ''Ginekologiju na pregled'', a uz ostalo na prosvjedu se tražila i ostavka resornoga ministra Milana Kujundžića zbog njegovih afera i stanja u javnom zdravstvu.

Pozivi su upućeni i gradonačelniku Zadra Branku Dukiću i zadarskom županu Branimiru Longinu da kroz gradski i županijski proračun vrate javno zdravstvo građankama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba omogućiti primaljama da pružaju skrb zdravim ženama, što može uključiti redovite godišnje preglede, uzimanje uzoraka za probire, savjetovanje o seksualnom zdravlju i kontracepciji. Zahtijevamo jednak pristup primarnoj zdravstvenoj skrbi za sve žene, neovisno o dijelu Hrvatske u kojemu žive i optimizaciju sustava za žene s invaliditetom", poručili suiz Udruge Antifjaka.

Nedostatak ginekološke skrbi u sklopu javnog zdravstvenog sustava nije problem samo Zadra. Prema procjenama Platforme za reproduktivnu pravdu, oko 400.000 žena u Hrvatskoj nema svoga primarnog ginekologa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo