prozvali ministra ćorića / Prosvjed pred Vladom: 'Zagrebački centar za smeće je projekt i interes otpadne mafije'

Image
Foto: Andrijana Čičak Božić

Upozorili su na neodrživo stanje u (ne)gospodarenju otpadom u kojem u Hrvatskoj nema napretka

23.5.2019.
9:15
Andrijana Čičak Božić
VOYO logo

Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) održala je prosvjedni performans u četvrtak ispred Banskih dvora i najavila da će predati zahtjev za izradu nove nacionalne strategije za gospodarenje otpadom jer se protive izradnji megacentara za gospodarenje otpadom, a resorni ministar Tomislav Ćorić prosvjed nije htio komentirati.

Image
Foto: Andrijana Čičak Božić

 "Važeća strategija donijeta je 2005. godine. Ona je štetna jer se drži koncepcije na bazi centara za  gospodarenje otpadom, a predviđa se izgradnja velikog broja centara do 2025. godine", izjavila je predsjednica UZOR-a Branka Genzić-Horvat na prosvjedu "Hrvatska (EU) smetlište za generacije" održanom jutros uoči sjednice Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Genzić-Horvat podsjetila je da je koncepcija centara za gospodarenje otpadom zamišljena na prikupljanju miješanog komunalnog otpada na bazi podataka od 2000. do 2004. godine te poručila da je suprotna koncepciji koju od Hrvatske zahtijeva Europa. 

Image
Foto: Andrijana Čičak Božić

Sukladno tome, ističe Genzić-Horvat, Zagreb treba odustati od izgradnje megacentara, u koji bi se trebao dopremati sav otpad od kojega će nastati produkt za spaljivanje, i izgradnju energane koja je zapravo "najobičnija spalionica".  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska nema odvojeno prikupljanje otpada, kao ni Zagreb. Ignoriramo direktive i povećane europske ciljeve o obnovljivim izvorima energije i o odlagalištima", ocijenila je, dodavši da je Hrvatska obavezna implementirati direktive o otpadu do svibnja 2020. godine.

Predsjednica UZOR-a rekla je kako od resornog Ministarstva tražili odgovore na pitanje zašto ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić javnosti nije objasnio da je upozorenjem Europske komisije, iz rujna prošle godine, Hrvatskoj preporučena dislokacija takvih megacentara. Dodala je kako su podnijeli 11 požurnica. 
 "Čovjek se počinje pitati u čijem interesu rade Vlada i ministar. U svakom slučaju, nije interes Hrvatske niti građana", ustvrdila je Genzić-Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Prosvjednici su zviždali ministru Ćoriću, ali on nije htio komentirati prosvjed i zahtjeve. Rekao je da je više puta razgovarao s predsjednicom UZOR-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo