PROSVJEDI DILJEM HRVATSKE / Žene blokirale promet na Vukovarskoj u Zagrebu, vozači trube i pozdravljaju ih

Image
Foto: N1/Screenshot

Ženske udruge akcije će organizirati i u Rijeci, Splitu, Osijeku, Vukovaru, Virovitici, Pakracu, Belom Manastiru, Trogiru, Korčuli... 

21.8.2023.
11:05
N1/Screenshot
VOYO logo

Ženske udruge od 11 sati prosvjeduju ispred Ministarstva pravosuđa i uprave.

"Nasilje nad ženama nije elementarna nepogoda. Ono je najpredvidiviji zločin upravo zbog dugotrajnosti nasilja od strane bliskog počinitelja i zakazivanja sustava zaštite koje prethodi ubojstvu. Problem nasilja nad ženama je univerzalan problem. Razlog eskalacije broja ubojstava žena je u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanja učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja", kazali su na skupu, javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom listopada bit će pet godina od stupanja Istanbulske konvencije na snagu, a "država nije ništa poduzela kako bi se osigurala njezina dosljedna primjena". Zakon o zaštiti od obiteljskog nasilja, dodali su na skupu, tretira nasilje nad ženama kao prekršaj što ga izjednačava s vožnjom bez karte u tramvaju.

'Postoje modeli za suzbijanje femicida!'

"Simboličkim javnim akcijama žene traže od Hrvatske države da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja. Postoje uspješni modeli suzbijanja femicida!", pozvali su na akciju na današnjem prosvjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovom akcijom žene ispraćaju brutalno ubijenu Nizamu Hećimović. Njezino ubojstvo pokazalo je još jednom nefunkcioniranje sustava zaštite žena od nasilja. Izražavamo solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje istovremeno kad i mi traže veću djelotvornost u zaštiti od nasilja”, stoji u priopćenju Ženske mreže Hrvatske.

Ženske organizacije i inicijative organiziraju javnu akciju "Sigurnost žena je odgovornost države" u 15-ak gradova u Hrvatskoj, a u Zagrebu će se skup održati ispred Ministarstva pravosuđa i uprave. Ženske udruge akcije će organizirati i u Rijeci, Splitu, Osijeku, Vukovaru, Virovitici, Pakracu, Belom Manastiru, Trogiru, Korčuli...  Ističu kako na taj način ispraćaju brutalno ubijenu Nizamu Hećimović i izražavaju solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje traže veću djelotvornost u zaštiti od nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatorice poručuju kako je nasilje nad ženama najpredvidiviji zločin zbog dugotrajnosti nasilja od strane bliskog počinitelja i zakazivanja sustava zaštite koje prethodi ubojstvu. 

Image
SAMO 10 DANA NAKON UBOJSTVA NIZAME /

Nova tragedija zavila u crno BiH: Muškarac (58) ubio ženu pa kasnije presudio sam sebi

Image
SAMO 10 DANA NAKON UBOJSTVA NIZAME /

Nova tragedija zavila u crno BiH: Muškarac (58) ubio ženu pa kasnije presudio sam sebi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo