Ugodno iznenađenje / Prošlo je godinu dana od urušavanja kuća na klizištu Stari put: 'Opet ću imati dom'

Klizište je sravnalo sa zemljom četiri kuće, ostalih šest samo je naizgled čitavo, ali zauvijek nesigurno za život

5.2.2019.
6:30
VOYO logo
Image

Godinu dana od katastrofe u Starom putu: Apokaliptične scene nakon pokretanja ogromnog klizišta!

Image

Godinu dana od katastrofe u Starom putu: Apokaliptične scene nakon pokretanja ogromnog klizišta!

Mnogi od vas još se sjećaju snimke urušavanja kuća u Hrvatskoj Kostajnici zbog klizišta koje se otvorilo prije godinu dana i tridesetak ljudi ostavilo bez krova nad glavom. 

Godinu nakon tog katastrofalnog događaja ekipa RTL-a otišla je provjeriti je li klizište sanirano i hoće li obitelji koje su u jednom danu izgubile sve - dobiti novi dom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sreća da se sve dogodilo po danu kazao je Mišo koji i danas, kaže sanja prizor kad mu je kuća koju je gradio dvadeset godina nestala u trenu.

"Od cijele kuće mali dio je ostao. Je li možete stvoriti sliku kako je to sve zajedno išlo prema dole?", rekao je Mišo Marjanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što su on i supruga tog 13. ožujka imali na sebi je sve što su uspjeli spasiti.

Klizište je sravnalo sa zemljom četiri kuće, ostalih šest iz naselja Stari put samo je naizgled čitavo, ali zauvijek nesigurno za život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova je kuća plovila kao da pliva na vodi i tako je eto ostala do dan danas. Ja sam istrčala iz svoje kuće znači kad sam istrčala bila je cijela, kad sam se okrenula, nije je više bilo. To se dogodilo doslovce u par sekundi", kazala je Ljilja Marjanović.

Iako još ne znaju koja će ih kuća dopasti, Mišo i Ljilja gotovo svakodnevno obilaze obližnje gradilište u državnom vlasništvu, gdje bi uskoro trebao početi njihov novi život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osjećaji su pomiješani. I sreća i tuga, eto. Ali ipak više sreća, jer ću opet imat dom", kazala je Ljilja Marjanović.

Bilo da su se odlučili za drugu kuću, stan ili novčano obeštećenje, svih deset obitelji stradalih na klizištu Stari put uskoro će biti trajno zabrinuto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kroz mjesec dana očekujemo završetak svih radova i 11. veljače bit će to na Vladi, mora Vlada dati u privatno vlasništvo, znači u trajno vlasništvo budućih stanara", kazao je Dalibor Bišćan, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice.

Život se, ipak neće vratiti na klizište, njegova bi sanacija koštala oko 30 milijuna kuna, a i dalje bi bilo nesigurno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato i godinu dana nakon urušavanja sve izgleda isto, a nekadašnje naselje opravdalo je svoje ime i ostalo tek neki - Stari put.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo