Svečano na istoku / Plenković na proslavi Dana grada Vukovara: 'Ovaj grad je simbol, sve ovo radimo zato što vas volimo'

"Vukovar je grad u kojem moramo graditi europsku Hrvatsku", rekao je Plenković na svečanoj sjednici Gradskog vijeća

3.5.2019.
14:14
VOYO logo

Vukovarci u petak proslavljaju blagdan svoga zaštitnika sv. Filipa i Jakova i Dan grada, a  obilježavanje je počelo odavanjem počasti poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u obrani Vukovara od velikosrpske agresije 1991. godine, te polaganjem vijenaca najvišega državnog i drugih izaslanstava na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Počast poginulima 

Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Balić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počast ubijenima i stradalima u obrani Vukovara polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odalo je i izaslanstvo grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom, Vukovarsko-srijemske županije na čelu s županom Božom Galićem, supredsjedatelj Doma naroda parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović te druga izaslanstva. 

Image

Državni vrh odao počasti poginulim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu

Image

Državni vrh odao počasti poginulim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu

U Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova služena je sveta misa, a potom je u sklopu franjevačkog samostana, koji s tom crkvom čin jedinstvenu cjelinu, svečano otvoren Franjevački muzej Vukovar koji je obnovljen i uređen kroz projekt Integracije kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada Vukovara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskom domu održana je se svečana sjednica Gradskog vijeća kojoj su nazočili predsjednica Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Plenković i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Balić.

Premijer Plenković je za govornicom istaknuo kako je Vukovar grad u kojem moramo graditi europsku Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao Vlada RH u prvih 28 dana smo održali sjednicu u Vukovaru i donijeli brojne zaključke. Dao sam jasan nalog svim resorima da sve što možemo, moramo učiniti bolje nego danas i svi ministri to rade. Drugi put smo povećali sredstva za Fond za Razvoj Vukovara, za 50 posto", rekao je Plenković te nabrojao projekte koje su napravili te ih danas obišli.

"Napravili smo intervencijski plan da pronađemo sredstva za projekte u Vukovaru. Slažem se da je puno toga posrijedi, zanima me situacija u Luci Vukovar, veselim se tom posjetu. Vukovar je simbol hrvatskog podunavskog identiteta, sve ovo radimo zato što vas volimo", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije Tomislav Petric uručili su ugovore korisnicima o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu "Poziva za razvoj poduzetništva grada Vukovara" koji je pokrenut kao dio "Programa za integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima".

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svoj je govor započela čestitkom Vukovaru: "Dragi moj Grad heroju i dragi moj Vukovare, sretan ti tvoj dan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čestitala je gradonačelniku Ivanu Penavi i Vladi na svim razvojnim projektima.

"U Vukovar moramo doalziti cijele godine, ne samo 18. studenoga, moramo razmišljati o Vukovaru svakim danom svog života.On nije samo simbol stradanja, nego i razvoja naše drage Hrvatske. Jučer, u ganitljivim trenucima na Vodotornju prisjetila sam se prvog putakada sam kao predsjednica došla u Vukovar sa savjetnikom Deurom. Tada je pričao kako se probijao iz Vukovara, ostao živ, a mnogi nisu i da niked nije mogao zamisliti da će se vratiti u Vukovar kao savjetnik predsjednice. To nikad neću zaboraviti, osjećala sam se ponizno i ponosno. Znam da su mnogi razočarani jer nismo našli nestale, ja sam vam to obećala i nikada neću prestati raditi na tome. Drage Vukovarke i Vukovarci, nemojte posustati jer Vukovar je bio i ostat će hrvatski zahvaljujući vama", rekla je predsjednica. Pohvalila je i gradonačelnika Penavi što je bio na pravoslavnoj liturgiji za Uskrs, rekavši da je napravio "ogroman iskorak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Vukovaru se nalazi i velik broj ministara.

Posjet jedinoj riječnoj luki

Tijekom boravka u Vukovaru predviđeno je da se predsjednik Vlade sastane i s predstavnicima Luke Vukovar, na čelu s direktorom Luke Marijanom Kuprešakom, te obiđe Luku Vukovar, a potom će obići i Studentski dom "Leopold" te Muzej vučedolske kulture. Nakon toga, premijer Plenković će obići rekonstrukciju građevine Vodotoranj Vukovar u Memorijalno spomen obilježje Domovinskog rata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović susrest će se u Muzeju grada Vukovara s mladima na temu života u Vukovaru te potom s mladim poduzetnicima u vukovarskoj Poduzetničkoj zoni.  

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo