bitne promjene / Proslava Dana državnosti: Odlukom predsjednika prvi put velika smjena straže bez povijesnih odora

Zoran Milanović već je jasno pokazao da smatra kako je novi datum obilježavanja Dana Državnosti - kriv

30.5.2020.
8:00
VOYO logo

Novi stari dan državnosti samo će početi tradicionalno. Državni vrh prvo će na Mirogoju položiti vijence, s Medvedgrada će se ispaliti plutoni. I tu negdje prestaje biti kao i lani.

Jer predsjednik Zoran Milanović, već je jasno pokazao da smatra kako je novi datum obilježavanja Dana Državnosti - kriv. Sutra će, izgleda, iskoristiti sve što je u njegovoj moći da ceremoniju svede na minimum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovoga puta neće biti u - nego ispred kazališta. 200 najvažnijih uzvanika u gledalištu na 2 metra udaljenosti, a ostali na livadama oko kazališta. 3 pozornice, orkestar od 30, zbor od samo 7 ljudi jer  – korona mjere.

"Ovo je veliko uzbuđenje, koncert i glazbeno scenski program koji smo ustupili građanima grada Zagreba ali i cijeloj državi na Dan državnosti kao neki novi početak i kao kraj korona vremena", kaže intendantica HNK Zagreb Dubravka Vrgoč

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncert, balet i drama ove godine, a lani -  svečani prijemom na Pantovčaku za gotovo 2000 uzvanika; uz Thompsonovu pjesmu.

Ali neće to biti jedina razlika na sutrašnji Dan državnosti, kojega je Plenkovićeva Vlada vratila na 30.svibnja; a koji je 2001. Ivica Račan promijenio u 25. lipanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnosi u revijalnom tonu

"Ja mislim da to treba obilježiti, Dan državnosti je, mi moramo obilježiti da imamo državu. Žao mi je što postoje tolike svađe oko datuma, mislim da je to nepotrebno, bitne su vrijednosti koje se slave", kaže Mladenka Majerić.

"Nemam posebnih komentara, to su njihove taktike", jasno će Pavao Jergović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvom svojom odlukom, Zoran Milanović, novi vrhovni zapovjednik vojske odlučio je da povijesne odore s Pantovčaka odlaze u povijest.

"Vojska je ne samo institucija nego ovakva kakva jest, ako hoćete i ovakva kako izgleda, kakvu odoru nosi i kakvo oružje nosi već polako dio tradicije", kazao je predsjednik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na velikoj smjeni straže počasno zaštitne bojne na Markovom trgu u podne prvi put ćemo vidjeti da ih je Milanović maknuo iz uporabe čak i za one svečanosti u organizaciji Vlade.

"Tradiciju ne treba tražiti niti u kraljevskim gardama od prije 150 godina koje su čuvale ljude koji su zatirali Hrv indetitet, niti u vojskama iz 1. ili iz 2. svjetskog rata", jasno će.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan državnosti za sada je u znaku upravo toga. Plenković je promijenio datum, Milanović je promijenio odore – odnos Pantovčaka i Banskih dvora, mogli bismo reći – nastavlja se u revijalnom tonu.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo