novi trend / Prosječna cijena stana u Zagrebu - 2500 eura/m2. Sve se više traže kuće u okolici, a evo koje su cijene

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Puno više prostora za manje ili jednako novca, tako bi izgledala računica za kupovinu kuće u zagrebačkom prstenu

13.10.2022.
18:00
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Cijene kvadrata u Hrvatskoj iz dana u dan sve su veće, a stanovi u Zagrebu prodaju se po prosječnih 2500 eura po metru četvornom. U odnosu na lani, rast cijena iznosi 12 posto, pokazuje analiza oglasnika Njuškalo.

Takve cijene predstavljaju posebno izazov mladim obiteljima i parovima koji tek planiraju obitelji pa tako i nešto više prostora za život. Sve su stoga traženije kuće u okolici metropole, a trend je to koji je već počeo s potesima i iseljavanjima iz stare gradske jezgre Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za cijenu stana od 80 do 100 kvadrata u Zagrebu (od 200 000 do 250 000 eura) moguće je dobiti 266 kvadrata kuće s okućnicom u 50 kilometara udaljenom Karlovcu ili čak 278 kvadrata kuće u odlično prometno povezanom Jastrebarskom i izdašnih 293 kvadrata u Zaboku.

Od obližnjih gradova najmanje je kvadrata za isti iznos moguće dobiti u Zaprešiću i Samoboru, oko 235 m2 te oko 250 m2 u Dugom Selu. Upravo je u Dugom Selu unazad godinu dana zabilježena veća potražnja za kućama od same ponude, a isti je trend uočen i u Jastrebarskom, Karlovcu, Samoboru i Zaboku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o samoj cijeni kvadrata kuće – ona u protekloj godini na ovim traženim lokacijama bilježi značajan rast, no u apsolutnom iznosu i dalje je puno povoljnija od obiteljskog stana u Zagrebu. Tako je za kvadrat kuće u Dugom Selu potrebno izdvojiti prosječnih 1128 Eura, odnosno 23 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Image
VEDRANA LIKAN /

Analitičarka za tržište nekretnina na RTL-u najavila rast cijena u eurozoni. 'Porez na nekretnine? Sigurno da!'

Image
VEDRANA LIKAN /

Analitičarka za tržište nekretnina na RTL-u najavila rast cijena u eurozoni. 'Porez na nekretnine? Sigurno da!'

U Karlovcu je taj skok cijene sličan – sadašnjih je u prosjeku 817 eura po kvadratu kuće oko 21 posto više u odnosu na 2021. godinu. I grad Jastrebarsko u kojemu je potražnja veća od ponude, bilježi rast cijene kuća od 11 posto, odnosno za kvadrat se sada prosječno traži 751 euro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika Gorica, u kojoj, uz Zaprešić, u ovoj godini od promatranih gradova jedinoj ponuda premašuje potražnju, bilježi prosječnu cijenu kvadrata kuće od 1208 eura što predstavlja rast od 15 posto i svrstava, uz već navedeni Zaprešić i Samobor, u kojemu je za kvadrat kuće potrebno izdvojiti prosječnih 1295 eura, u tri najskuplja grada u blizini Zagreba.

Među najposjećenijem oglasima u odabranim gradovima, uz derutne kuće nižih cijena koje su bliže centru, ali zahtijevaju kompletnu obnovu, su kuće izgrađene osamdesetih s više od 150 kvadrata, a interesantne su kupcima i adaptirane dvojne kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo