Proračun: Prihodi 107 milijardi, rashodi 122,3!

Prihodi proračuna u 2011. godini iznosit će nešto više od 107 milijardi kuna, a rashodi će biti samo 100 milijuna kuna manji od maksimalnih, doznaje se sa stranica Vlade.

15.11.2010.
12:00
VOYO logo

Od sedam govornika iz Vladinog kabineta koji su se smjenjivali prilikom predstavljanja državnog proračuna, niti jedan nije rekao koliki je točan iznos rashoda, niti koliki su procijenjeni prihodi za sljedeću godinu! Tek dva sata nakon sjednice Vlade doznalo se da Vlada planira da će prihodi proračuna u 2011. godini iznositi nešto više od 107 milijardi kuna, a rashodi će biti samo 100 milijuna kuna manji od maksimalnih.

Predstavljajući proračun premijerka Jadranka Kosor nekoliko je puta ponovila da se radi o proračunu u kojemu se neće dirati u socijalna davanja, visinu mirovina i plaća, nego će se izdaci poput porodiljnih naknada i povećati, što smatra uspjehom demografske politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proračun je na tragu Vladinog Programa za oporavak gospodarstva, naglasila je. Napomenula je i da se uz najvažniji državni dokument vezuje i Zakon o fiskalnoj odgovornosti, koji će zaživjeti početkom 2011. godine

Što se tiče javnoga duga i deficita, kazala je Kosor, Hrvatska se nalazi u razini novih zemalja koje su pristupile Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Deficit kojemu smo svjedočili 2003. godine bio je 5,3 posto kada nije bilo niti globalne niti ekonomske krize", pravda se premijerka.

U izdvojene stavke su naveli i dvije milijarde kuna koje su potrebne za završetak procesa pristupanja EU, poput referenduma, milijarda kuna bit će potrebna za otplatu kamata na zaduženja, za 163 milijuna kuna se povećavaju rashodi mirovina, povećavaju se izdaci za školarine, a u proračun je uračunat i novac za održavanje parlamentarnih izbora i popis stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ove povećane rashode ćemo uvrstiti u ovako zaleđene rashode proračuna", kazala je Kosor. Napomenula je i da će razne štete nastale u Domovinskom ratu u sljedećoj godini državu koštati oko osam milijardi kuna.

Ministar financija Ivan Šuker poručio je "dežurnim katastrofičarima" neka plaše svoje stranačke kolege, a da hrvatskim građanima ne utjeruju strah jer će država isplatiti i socijalna davanja i mirovine, te sve druge obaveze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što znate, hrvatske su javne financije opterećene s dva velika strukturalna problema, od kojih su jedan mirovinski doprinosi", kazao je Šuker, naglašavajući da će nakon prikupljanja doprinosa čak 1,7 milijardi kuna nedostajati za isplatu mirovina, stoga se one moraju namiriti deficitom.

"Ne možemo reći da je deficit zbog mirovina, ali tu je najveća diskrepancija", pojasnio je Šuker. Drugi strukturalni problem nije naveo, no iz njegovih se ranijih izjava može zaključiti da se radi o zdravstvenim doprinosima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deficit 14,8 milijardi, ali koliko se planira potrošiti?

Proračun je izglasan, te su prešli na prijedlog Zakona o izvršenje proračuna u 2011. godini, pa je Šuker podijelio s javnošću da će se država sljedeće godine morati zadužiti 23,3 milijarde kuna. Od toga će 9,9 milijardi kuna biti utrošeno na otplatu starih kredita.

Mirovine se neće usklađivati s BDP-om 2011. i 2012. godine, objavio je Šuker. BDP bi po procjenama Vlade mogao biti i veći od dosad predviđenih 1.5 posto, a Vlada svoje procjene temelji na rastu industrijske proizvodnje od 3.5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su izostale informacije o dvije osnovne brojke iz proračuna - prihodima i rashodima - Vlada je obavijestila narod da će deficit biti 14,8 milijardi kuna, odnosno 4,3 posto.

Inače, proračunski rashodi su u ranijim projekcijama Vlade trebali iznositi 121,8 milijarde, a zbog zamrzavanja rashoda ne smiju nadmašiti ovogodišnje koji su iznosili oko 122,4 milijarde kuna. Više o podacima koje Vlada nije prikazala javnosti predstavljajući proračun trebao bi reći ministar Šuker u 14 sati u Ministarstvu financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201011130154006 arti-201011140322006 arti-201011110969006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo