Šef policijskih tjelohranitelja smijenjen nakon što su Kolindu izviždali pred ambasadoricom SAD-a

Image
Foto: PIXSELL, Sanjin Strukić

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić potvrdio je za N1 da je smijenjen Željko Renić, načelnik Ureda za posebne poslove sigurnosti.

6.5.2016.
15:26
PIXSELL, Sanjin Strukić
VOYO logo

Do smjene je došlo nedugo nakon što je ovog tjedna u Hrvatskom novinarskom domu izviždana predsjednica RH , što je ocijenjeno propustom u njezinom osiguranju.

Image
PREDSJEDNICA GRABAR KITAROVIĆ IZVIŽDANA PRED AMERIČKOM VELEPOSLANICOM: /

'Jako sam razočarana...'

Image
PREDSJEDNICA GRABAR KITAROVIĆ IZVIŽDANA PRED AMERIČKOM VELEPOSLANICOM: /

'Jako sam razočarana...'

Predsjedničin govor na konferenciji što je upriličena 3. svibnja uz Dan slobode medija popraćen je glasnim zvižducima, negodovanjem i razvijanjem transparenata kojima se upozorava na gušenje novinarskih sloboda u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Osobni razlozi?

Iako je ministar demantirao izravnu povezanost Renićeve smjene s tom situacijom u kojoj se predsjednica našla, naši dobro obaviješteni izvori uvjeravaju kako je to ipak bio ključni razlog. Tim više što je predsjednica i javno zamjerila organizatoru što je dopustio zvižduke, no kako je konferencija bila otvorena za javnost, a ulaz u Novinarski dom slobodan, ključnu je ulogu trebalo odigrati njezino osiguranje. Doduše, naknadno je posjetitelje koji su prosvjedovali predsjedničino osiguranje popisalo, no čini se da je Renić taj propust morao platiti funkcijom.

Ministar Orepić naveo je da Renić odlazi iz osobnih razloga odbivši dati javnosti detaljnije pojašnjenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell, Petar Glebov

Jako osiguranje premijera Oreškovića

Iako je Renić kao načelnik Uprave za posebne poslove sigurnosti odradio niz zahtjevnih osiguranja, dolazaka svjetskih čelnika u Hrvatsku, propust kod osiguranja hrvatske predsjednice nije mu oprošten.

Čak je i danas posjet premijera Tihomira Oreškovića Splitu odrađen uz vrlo stroge mjere sigurnosti. Naime, kako javlja Tportal, uoči njegova sastanka sa splitsko-dalmatinskim županom Zlatkom Ževrnjom policija je provjeravala dio novinara i fotoreportera u potrazi za - transparentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimati se mogao samo početak sastanka, a tjelohranitelji na ulasku u dvoranu izričito su pitali novinare 'imaju li transparente'. Svi koji su željeli pratiti premijerov posjet morali su u zgradu Splitsko-dalmatinske županije doći punih pola sata ranije, a temeljito su im pregledavani čak i mikrofoni. Zgradu i parkiralište prije početka sastanka pregledali su i službeni policijski psi, no to je uobičajeno u MUP-ovom protokolu postupanja.

Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo