nasadi kod sv. helene / Propast će mu trešnje sa 6500 stabala jer nema radnike. Da ih uveze? Dozvole bi dobio tek u kolovozu...

Image
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Ova je godina jedna od najrodnijih, no sezonaca nema ni za lijeka. Nude se Nepalci, Indijci, radnici iz Bangladeša. A onda ta birokracija...

23.6.2022.
21:01
Duško Jaramaz/Pixsell
VOYO logo

Iako su trešnje jedno od rijetki vrsta voća kojeg proizvodimo dovoljno za domaće potrebe, prošle dvije sezone najveći dio uroda "obrali" su mraz i tuča, pa je značajno porastao uvoz. Ovu sezonu voćari bi mogli pamtiti kao rekordnu, trešnje su rodile iznad očekivanja, što se vidi i po značajno manjoj cijeni na tržnicama. Čega nedostaje? Radnika.

Kako donosi Jutarnji list, sezonaca ni za lijeka, a zbog većih plaća u turizmu, mnogi su se okrenuli toj branši. Urod na njivi i u plastenicima propada.
Najdrastičniji primjer upravo se događa u voćnjaku Zlatana Kljakovića Gašpića, predsjednika Udruge "ZG trešnja", smještenom u selu Majkovec nedaleko od Svete Helene. Jedan je od najvećih proizvođača trešanja u Hrvatskoj, a uz odličnu godinu, bit će sretan ako pokrije samo osnovne troškove proizvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže, od 7600 stabala, bit će sretan ako obere 15-ak posto, plodovi će ostat na 6500 stabala. Gubitak? Oko 1,5 milijuna kuna. Do radnika ne može, kaže, komplicirana procedura za dobivanje dozvola za uvoz radnika i nezainteresiranost nezaposlenih. Da će imati problem, shvatio je već u proljeće.

"Kod ovih naših sa zavoda moramo imati svu papirologiju i plaćati im mirovinsko i zdravstveno, a dogodi se da netko nakon dva dana otvori bolovanje i ne možeš mu dati otkaz. Kod stranaca je još veća muka. Javljaju mi se preko agencija poljoprivredni radnici s iskustvom iz Indije, Nepala, Bangladeša, ali nemaju naše radne vize i boravišne dozvole. Prema našem idiotskom zakonu, procedura ishođenja istih dozvola traje od 3 do 4 mjeseca", govori Kljaković Gašparić. Htio je uvesti 10 Nepalaca i krenuo je u proceduru krajem ožujka, ali je shvatio da bi dozvolu dobili tek kolovozu. Tad mu ne trebaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo