Restoran vrhunske gastronomije Valsabbion u Pješčanoj Uvali u Puli nakon 16 godina rada zatvara svoja vrata ljubiteljima finih jela.
Restoran je, inače, vlasništvo Sonje Perić, supruge novog ministra turizma Veljka Ostojića, a ove će godine raditi kao bed&breakfast objekt, jer se uz luksuzni restoran nalazi i mali obiteljski hotel, piše Glas Istre. Što će biti poslije, Perić nije htjela komentirati, međutim, list podsjeća na njene ranije izjave.
Ona je, naime, ukazivala na to da se bavljenje vrhunskom gastronomijom u Hrvatskoj ne isplati jer nema dovoljno onih koji znaju prepoznati i platiti vrhunski gastronomski užitak.
Meniji od 13 sljedova su prošlost
Istarski gastronomski kritičar Franko Lukež u zatvaranju Valsabbiona vidi "elementarnu gastronomsku katastrofu, dok poznati hrvatskih chef Denis Zembo, koji ima poznati restoran vrhunske gastronomije u Voloskom, žali što se to dogodilo baš Sonji Perić koja mu je uzor.
"Očito je da je ove dvije godine, otkad je nastupila kriza, i visoka gastronomija došla do plafona. Više nitko nije spreman platiti tu cijenu i sve više do izražaja dolazi odnos vrijednosti za novac. Takvi restorani nameću visoki gastronomski doživljaj, to nije žderačina. Međutim, u krizna vremena kultura stola pada u drugi plan jer svi gledaju na svaku lipu. Ni 2012. godina neće biti dobra za takve restorane. Možda bude bolje nakon toga, međutim mislim da meniji od 13 sljedova više neće ići", kaže Zembo.
Razočaran je i Rene Bakalović koji smatra da ozbiljna nacionalna gastronomija bez takvog restorana ne izgleda ozbiljno.
"Sjećam se rasprava sa sadašnjim ministrom turizma Veljkom Ostojićem kada je govorio zašto Hrvatska ne može postati prava destinacija luksuznog turizma. Nisam se slagao s njime, ali očito je bio u pravu", gastronomski kritičar Bakalović.