Službeno! /

Propao posao s Izraelcima! Krstičević: 'Izrael ne može osigurati dodatno odobrenje od SAD-a'

Po završetku sastanka u Ministarstvu obrane s izraelskim izaslanstvom ministar je potvrdio kako propada dogovor

10.1.2019.
18:30
VOYO logo

Nakon sastanka u MORH-u ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je da "država Izrael ne može osigurati dodatno odobrenje od SAD-a za prodaju zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj"

Po završetku sastanka u Ministarstvu obrane s izraelskim izaslanstvom na čelu s generalnim direktorom Ministarstva obrane Izraela Udijem Adamom, ministar Krstičević je kazao kako je i službeno propao dogovor oko kupnje izraelskih vojnih zrakoplova F-16.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Država Izrael ne može osigrati dodatno odobrenje od SAD-a za prodaju zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj", kazao je ministar, javlja RTL-ov reporter Zoltan Kabok.

"Dakle, propao je posao oko F-16 Baraka. Naime, ministar obrane i potpredsjednik Vlade, Damir Krstičević na konferenciji za medije izjavio je kako ništa od dogovora. Izraelsko izaslanstvo kazalo je da ne mogu od SAD-a ishoditi dodatno odobrenje za prodaju američkih zrakoplova s izraelskom modifikacijom Hrvatskoj. Naravno, pitanje je sada što dalje? Ministar Krstičević je kazao kako će o tome izvijestiti Vladu i naložiti da se poduzmu daljni koraci. Premijer Plenković je prije nekoliko dana rekao ukoliko odgovor bude negativan, Hrvatska poništava natječaj. Hoće li se ići u novi, teško je u ovom trernutku reći. Predsjednica RH, Kolinda Grabar-Kitarović je jučer u Čakovcu istaknula kako Hrvatska nema puno vremena, u ovom trenutku hrvatsko nebo čuvaju samo tri miga", kazao je Kabok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krstičević: 'Nema nikakve financijske štete za Hrvatsku'

"S obzirom na tu činjenicu Ministarstvo obrane predložit će Vladi donošenje odgovarajućih odluka. Ugovor između Hrvatske i Izraela nije potpisan i nema nikakve financijske štete za Hrvatsku. Hrvatska je ovaj proces vodila odgovorno i službeno, vodeći se hrvatskim nacionalnim interesima. Sve smo napravili ispravno i za ovu neočekivanu komplikaciju nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane niti je Hrvatska na nju mogla utjecati. Ministarstvo obrane je i dalje otvoreno za suradnju s partnerskom državom Izrael", kazao je Krstičević i dodao:

"Ministarstvo obrane pridaje najveću važnost unapređenju naših bilateralnih odnosa. U ovom kontekstu, inicirali smo projekt lovaca F 16 nadograđenih izraelskim znanjem i tehnologijom. Ovaj projekt proveli smo u skladu s profesionalnim standardima u okviru ugovora vlade s vladom između naše dvije države."

Adam: 'Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna'

Generalni direktor Ministarstva obrane Izraela Udi Adam rekao je: 

"Nažalost, uvjeti nisu bili spremni i nismo bli u mogućnosti osigurati odgovarajući TPT i provesti projekt zbog nepredviđenih okolnosti izvan naše kontrole. Kroz čitav projekt, Hrvatska i Izrael bili su u otvorenom i profesionalnom dijalogu. Hrvatska je pokazala profesionalizam i ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa", poručio je i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna. Izraelsko Ministarstvo obrane veseli se daljnjem razvoju plodnih odnosa s Hrvatskom i učinit će svaki napor da produbi naše odnose na širokom području suradnje", rekao je Adam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo