PROPALA KOLINDINA INICIJATIVA, ŽIDOVI I SRBI OSTAJU PRI BOJKOTU: / 'Ne idemo u Jasenovac, predsjednica nije ništa učinila'

Image

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović održala je sastanak s predstavnicima židovske zajednice i SNV-a.

11.4.2016.
14:25
VOYO logo

Koordinacija židovskih općina potvrdila je bojkot službene komemoracije u Jasenovcu i nakon sastanaka. Također su potvrdili da će oni svoju komemoraciju održati 15. travnja. Predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus, kaže da se s predsjednicom nisu dogovorili o zajedničkom odlasku u Jasenovac, javlja N1.

Image
PREDSJEDNICA PORUČILA: /

'Ustaše nisu temelj Hrvatske, oni su bili na krivoj strani'

Image
PREDSJEDNICA PORUČILA: /

'Ustaše nisu temelj Hrvatske, oni su bili na krivoj strani'

Zašto se nisu dogovorili

"Nismo se dogovorili jer smatramo da se nakon svih događaja, relativizacije ustaštva, nije ništa učinilo. Želimo da se prvo nešto učini, onda ćemo mijenjati odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica do sada nije ništa učinila", rekao je Kraus te dodao da je današnja i jučerašnja osuda ustaškog režima od predsjednice bila samo "reakcija na akciju".

Kraus, također, smatra da je očito da se "lavina i dalje valja", a od vlade i premijera očekuje da nešto učine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sličnom tragu je i SNV. Njihovi predstavnici potvrdili su nakon sastanka da niti oni neće doći na službenu komemoraciju 22. travnja, a hoće li se pridružiti Židovima 15. travnja tek će odlučiti.

'NDH je bila najmanje nezavisna'

Podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je, uoči sastanka s predstavnicima židovske zajednice, ‘društvene čimbenike u državi na prestanak podjela po ideološkoj osnovi’. Grabar Kitarović je u obraćanju medijima kazala kako je “zabrinuta zbog jačanja ideoloških podjela u društvu, posebno oko dana sjećanja na nevine žrtve Jasenovca“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“NDH je bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese hrvatskog naroda, a ustaški režim je bio zločinački režim. Antifašizam je u temeljima hrvatskog Ustava, a moderna Hrvatska država izrasla je na temeljima Domovinskog rata”, rekla je Grabar Kitarović.

Ured predsjednice: Složili smo se

Iz Ureda predsjednice priopćili su da su se predsjednica i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista, romske manjine, Srpskog narodnog vijeća i Židovske općine Zagreb složili u ponedjeljak oko nužnosti otvaranja dijaloga oko svih otvorenih pitanja, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na poziv predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u Uredu predsjednice održan je sastanak na kojem su bili predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus.

Sugovornici su se složili s inicijativom Predsjednice Republike o nužnosti otvaranja dijaloga i rasprave o svim otvorenim pitanjima i problemima manjinskih zajednica u Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom susreta razgovaralo se o porastu netolerancije i povišenih tonova kojima svjedočimo, a pozvali su na suglasje i iznalaženje zajedničkog odgovora na te izazove.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo