Cijena svinjskog mesa zbog straha od afričke svinjske kuge porasla je i do 40 posto. No, Slavonci bez tradicije ne mogu. Uz kobasice i kulen, tu je i šunka. Ona najbolja bit će proglašena na Vinkovačkim jesenima
Svake zore Adam Zvonarević, uzgajivač slavonske svinje, obilazi svoje blago, brine se o svinjama koje mu život znače. Hrani ih potpuno prirodno, na ispaši i žitaricama jer zna da će prvoklasnu šunku dobiti samo ako se brine o svakoj pojedinosti.
"Morate svinjče imati do dvije godine u tovu, kasnije tu šunku morate dobro obraditi. Mora se dobro pripremiti za sušenje, odimiti. I ispod godinu i pol dana ne može biti ona konzumirana i ne može biti zrela i ovako dobra", objašnjava Zvonarević.
Uz njegovu šunku pred ocjenjivački sud stiglo je još 20 uzoraka iz Slavonije i Baranje, kolijevke šunke. Kvaliteta je vrhunska pa je pred stručnjacima za ocjenu težak zadatak. Odlučuju nijanse koje se ocjenjuje na osnovu pet svojstava.
"Tu je prvenstveno vanjski izgled. Znači sve izvana, vanjska površina kožna i unutarnja. Zatim izgled presjeka. Gdje gledamo ujednačenost boja, debljinu i boju masnog tkiva", objašnjava Đuro Senčić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku.
Prava bi tragedija bila da ostanemo bez ove tradicije
Jer proizvodnja šunke danas je gotovo znanost. Dimi se isključivo na dimu jasena ili graba, a to se itekako osjeti.
"Ocjenjujemo od početka do kraja šunke da vidimo dolazi li do promjena mirisa. Dolazi često do neugodnih mirisa, oko kosti ili ako je došlo do nekih promjena, Ova šunka miriše korektno. Zatim slijedi zadnje što radimo, a to je okus. Komadić šunke se odsječe, prožvače i onda kažemo svoje mišljenje, ova šunka je apsolutno korektna. Poezija u ustima'', kaže Danijela Samac s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku.
Proglašenje šampiona bit će upriličeno na Vinkovačkim jesenima, a do tada, uzgajivači će imati još jednu veliku brigu – afričku svinjsku kugu. ''Zato što su naše svinje na otvorenome, i mi moramo dobro voditi računa te svinje ne dobiju bolest. Sada momentalno više nisu na otvorenome već zatvorenom prostoru'', kaže Zvonarević.
Jer prava bi tragedija bila da ostanemo bez ove tradicije među kojoj se krije i hrvatska "šunka šampion".