Akcija na granici / Proizvodi zabranjeni za konzumaciju: Meso sumnjivih poljskih proizvođača i dalje stiže u Hrvatsku

Otkrivamo! Kako će inspekcije spriječiti da sumnjivo meso iz Poljske više ne dolazi do hrvatskih potrošača?

22.2.2019.
21:50
VOYO logo

Unatoč aferi sa zaraženim mesom za kebab, meso sumnjivih poljskih proizvođača i dalje stiže na hrvatsko tržište. Pokazala je to posljednja akcija zagrebačke granične policije kad je zaustavila kamion sa spornim mesom.

Iako analiza još nije obavljena, već se po deklaracijama zna da dio mesa nije siguran za konzumaciju i već je zabranjen u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

570 kilograma već gotovog smrznutog kebaba u četvrtak je iz Slovenije trebao stići u hrvatske fast foodove, no zaustavljeno je na granici, zahvaljujući jednom revnom graničnom policajcu, tijekom rutinske kontrole.

"Moram ovom prilikom istaknuti i medije, budući da se o toj temi ovih dana pisalo, upravo je zbog toga izrazio sumnju da bi takvo teretno vozilo trebalo dodatno ispitati. Neobično je, možda i zanimljivo da mi obično dođemo na zadnjem koraku, a ovdje smo napravili taj prvi korak", rekla je Marija Goatti, glasnogovornica PU Zagrebačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već na licu mjesta utvrđeno je da je 8 od 44 kebaba upravo iz serije za koju je već utvrđena sumnja na Salmonelu. Ti će kebabi automatski biti uništeni, a ostali idu na anlizu.

"Ako bude analiza negativna, što znači da nema prisutnosti nikakvih štetnih tvari, bit će puštena na daljnju prodaju, a ako se utvrdi da postoje neke nesukladnosti, ta pošiljka će biti uništena", pojasnio je Goran Jerbić, načelnik veterinarske inspekcije u Ministarstvu poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sve buduće pošiljke iz iste serije, odnosno lot-a ubuduće će u Hrvatskoj biti zabranjene.

U Alebonu, slovenskom distributeru kebaba koji se proizvodi u Poljskoj, a meso nabavlja iz Poljske, Italije i Nizozemske, nisu nam odgvorili na upit koji su hrvatski ugostitelji od njih naručili smrznute proizvode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve što se zna je da je dio poljskih kebaba bio zaražen Escherichiom i salmonelom, koje se "ubija" pečenjem. No prva je Alebonova objava ukazivala i na prisutnost lijeka Ketoprofena, no on nikad nije ni ušao u Hrvatsku, tvrdi veterinarski inspektor. 

"Slovenska veterinarska inspekcija je uzorkovala jednu pošiljku, jedan lot, da tako kažem, na početku ove afere i ustanovilo prisutnost te tvari, i ona je automatski povukla sve te proizvode", kazao je načelnik Jerbić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog sumnje na Salmonelu, Slovenija je danas povukla još tri poljske pošiljke miješanog purećeg i goveđeg kebaba, baš poput ovog i baš od distributera Alebona.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo