ŠTO NAM DONOSI KOLOVOZ... / Iza nas je srpanj kakav ne pamtimo! A danas stižu grmljavinski pljuskovi, meteoalarm upaljen za pet regija

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/DHMZ

Na početku kolovoza tlak je pao, a dolazi i južina stoga ne čudi ako građane zaboli glava, potkraj dana doći će i fronte sa sjeverozapada Europe

1.8.2023.
8:55
Patrik Macek/PIXSELL/DHMZ
VOYO logo

Ovogodišnji srpanj odlučio je ostaviti nas bez teksta i prirediti vrijeme koje ćemo pamtiti još dugo. Sa sobom je donio visoke temprature, ali i oluje koje su putovale od sjevernog Jadrana prema unutrašnjosti zemlje, prenosi RTL Danas. Superćelijska oluja koja je 19. srpnja pogodila zemlju ostat će zapamćena po jakim vjetrovima i obilnoj kiši koji su prouzrokovali brojne štete koje su se sanirale danima. Tako će prošli mjesec, osim u Dalmaciji, biti okarakteriziran izrazito kišovitim.

Bez obzira na sve, srpanj je bio i izrazito topao - u unutrašnjosti zasigurno između petog i desetog najtoplijeg mjeseca, a na moru će se svrstati u prvih pet. Tome je najviše pridonio toplinski val koji je trajao čak tri tjedna. Ako bi se gledala samo najniža noćna temperatura u Zagrebu i Splitu, ovaj srpanj je i drugi najtopliji mjesec u povijesti mjerenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BIT ĆE TOGA SVE VIŠE /

Meteorolozi upozorili: 'Moguće je povećanje ekstremnih nepogoda, a ovo je izvor nastanka razornih oluja'

Image
BIT ĆE TOGA SVE VIŠE /

Meteorolozi upozorili: 'Moguće je povećanje ekstremnih nepogoda, a ovo je izvor nastanka razornih oluja'

Moguća olujna nevremena

Kolovoz, ipak, dolazi s nekim promjenama. Tlak je pao, dolazi južina stoga ne čudi ako građane zaboli glava, a potkraj dana doći će i fronte sa sjeverozapada Europe.

Danas ujutro i dalje mirno, vedro i sunčano s visokim koprenastim oblacima. Na moru - bura prolazno na krajnjem jugu, a na sjevernom Jadranu puhat će jugo. U središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj popodne će rasti naoblaka, a navečer su mogući i grmljavinski pljuskovi. Uz granicu sa Slovenijom moguće i olujno nevrijeme s kojim će vjetar naglo okretati na jak sjeverni, lokalno s olujnim udarima. Prije toga, uz južinu vruće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdan je žuti meteoalarm u pet regija (zagrebačku, karlovačku, osječku riječku i gospićku) zbog grmljavinskog nevremena praćenog pojačanim udarima vjetra do 65 km/h, piše DHMZ.

Image
Foto: Screenshot DHMZ

U Slavoniji će biti suho, a pljuskovi i grmljavina očekuju se tek u srijedu navečer. Najviše temperatura bit će između 30 i 32 stupnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji sunčano i vruće uz povremenu naoblaku. Puhat će slabo do umjereno jugo. Na sjevernom Jadranu popodne će doći do naoblačenja, a mogući su pljuskovi, grmljavine, nevera i obilnija kiša posebno u večernjim satima na sjeveru Istre i riječkom području. Jugo će naglo okretati na buru.

Do kraja tjedna u unutrašnjosti

U srijedu će doći do razvedravanja tako da će u četvrtak biti sunčanije, suho i vruće. Petak i mogući produženi vikend donosi oblačno vrijeme uz kišu i grmljavinu, lokalno moguće i obilniju količinu oborina uz ponegdje osjetan pad temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja tjedna na Jadranu

Na moru sunčano i suho uz jačanje juga do petka, a bit će nerijetko i izražene vrućine. Pred kraj tjedna stiže naoblačenje s kišom, pljuskovima i mogućim olujama.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo