STIGLA JE KLIMATOLOŠKA JESEN / Skraćuju se dani, svjetla je sve manje, temperature niže, a evo što nas čeka za vikend

Uz manje sunca i temperatura je u prosjeku 4-5 °C niža nego u kolovozu. Ove godine, čini se da ćemo biti vrlo blizu te mjesečne 'normale'

2.9.2021.
8:13
VOYO logo

Klimatološka jesen došla je sa stabilnijim, ali i nešto vjetrovitijim vremenom. Rujan sam po sebi ima još dosta ljetnih obilježja te je čak mirniji i sušniji od kolovoza. No, skraćuju nam se sve brže dani pa ćemo do kraja mjeseca izgubiti čak sat i pol dnevnog svjetla.

Uz manje sunca i temperatura je u prosjeku 4-5 °C niža nego u kolovozu. Ove godine, čini se da ćemo biti vrlo blizu te mjesečne "normale", možda malo iznad nje, češće i više u, čini se, malo toplijoj drugoj polovici mjeseca, prognozirao je Dorian Ribarić za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretežno vedar četvrtak

Danas ujutro i prijepodne pretežno vedro, tek rijetko po kotlinama i uz obale rijeka, prije svega u gorju i Posavini može biti kratkotrajne magle. Razmjerno vjetrovito uz obalu gdje će puhati umjerena, a ponegdje i jaka bura, u Velebitskom kanalu uz koji olujni udar. Jutro opet prilično svježe pa i prohladno.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj samo nakratko može biti umjerene naoblake, ali svakako suho, bez oborine. Tek će ponegdje puhati slab do umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak, a temperatura za nijansu viša, oko 24 °C. I u Slavoniji, Baranji i Srijemu povremeno može biti više oblaka, no bit će i duljih sunčanih razdoblja. Sjeverozapadni vjetar će oslabjeti pa će se uz mali porast temperature činiti i osjetno toplije u odnosu na jučer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji gotovo potpuno sunčano, vedro te vrlo toplo, a ponegdje nakratko i vruće. Ostaje i dalje razmjerno vjetrovito, ali uz umjeren, na otvorenome moru i pojačan sjeverozapadni vjetar. Na sjevernom Jadranu sunčano i vedro, a malo oblaka bit će tek u okolnom gorju. Bura će malo popustiti, mjestimice prolazno i okrenuti na sjeverozapadnjak, prije nego navečer ponovno pojača. Temperatura slična ili malo viša od jučerašnje.

Idućih dana na kopnu i moru

Slijede pretežno sunčani dani, a samo za vikend može biti nešto više oblačnih razdoblja. No kiše i ako bude, bit će to u vrlo malim količinama te uglavnom samo oko gorja. Jutra ostaju svježa, a danju uobičajeno toplo za početak rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu više oblaka u danima vikenda, a porast će i vjerojatnost za malo kiše ili koji grmljavinski pljusak, većinom na srednjem i južnom dijelu. Od nedjelje će opet jačati bura i tramontana, more se tako neće stići zagrijati, ali će dnevne temperature malo porasti.

Jak vjetar usporava promet na A1

U većem dijelu zemlje vozi se uz povoljne vremenske uvjete, a jak vjetar usporava promet na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između tunela Bristovac i vijadukta Božići  gdje se vozi uz ograničenje brzine od 40 kilometara na sat, upozoravaju u četvrtak iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAK vozače poziva na dodatni oprez zbog uočene srne na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između 12. i 10. kilometra, kod tunela Veliki Gložac, te divlje svinje na autocesti A4 Goričan-Zagreb između čvorova Breznički Hum i Komin.

Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama, a tijekom dana zastoji su mogući na dionicama cesta gdje se vozi uz privremenu regulaciju prometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas od 9 do 17 sati, zbog radova na državnoj cesti DC512 Makarska-Ravča bit će prekinut promet kroz naselje Brikva. Obilazak je Makarska–Gornje Igrane-županijskom cestom ŽC6199, DC512 Šošići–Kozica DC62 te državnom cestom DC62, Kozica–Ravča i obrnuto.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima. U pomorskom prometu nema poteškoća. Zbog povremeno povećane gustoće prometa moguća su čekanja u pojedinim trajektnim lukama i pristaništima. Željeznički putnički prijevoz teče uglavnom redovito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo