UPALJEN CRVENI ALARM / Izuzetno je opasno zbog bure, u dijelovima Hrvatske pljuskovi s grmljavinom i obilne oborine: Vakula otkrio kakav će biti vikend

Image
Foto: Goran Kovacic/Pixsell

HAK javlja da je zbog jakog vjetra Paški most zatvoren za sav promet

10.6.2022.
7:36
Goran Kovacic/Pixsell
VOYO logo

Za razliku od četvrtka - u većini Hrvatske najhladnijeg dana prve polovine lipnja, vjerojatno i dulje - tijekom kojeg su na Jadranu upozorenja narančastog - drugog od tri moguća stupnja - bila objavljena zbog olujnih nevremena, u petak će ih biti zbog bure i tramontane - olujne, na udare mjestimice i orkanske, prognozirao je Zoran Vakula za HRT.

S njima slijedi razvedravanje, a uz sve više sunčanih sati i porast temperature pa će od subote opet biti često vruće i do utorka razmjerno stabilno, a poslije se ponovno znatno povećava vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu, koji bi neke dijelove unutrašnjosti mogli zadesiti već u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, barem će vikend biti sunčan, mnogima ugodno topao i ne odviše sparan, u unutrašnjosti uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar - ublažavajući za sparinu od isparavanja kiše, koje će tijekom petka vjerojatno najčešća biti u gorskoj i istočnoj Hrvatskoj, ali ne u količinama kao u srijedu i četvrtak, kada je u mnogim mjestima na Jadranu palo više kiše nego u protekla gotovo dva mjeseca.

Upaljen meteoalarm

U unutrašnjosti danas umjereno i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, na istoku i pljuskovima s grmljavinom, pri čemu oborina lokalno može biti obilna, a poslijepodne djelomično smanjenje naoblake, no i dalje uz pljuskove uglavnom na istoku i u gorju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu u prvom dijelu dana promjenjivo, tek rijetko uz poneki pljusak, a zatim sunčanije, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Puhat će umjeren, na udare jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu umjeren do jak sjeverni vjetar i bura, podno Velebita i olujna. Najviša temperatura uglavnom od 21 do 26 Celzijevih stupnjeva, u gorju niža.

Za velebitski kanal upaljeno je crveno upozorenje, što znači vrlo opasno vrijeme. Vrlo jaka, mjestimice olujna bura, najjači udari vjetra 40-70 čvorova (75-130 km/h).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

U petak sunčanije i toplo

Petak u istočnoj Hrvatskoj prilično vjetrovit, uz često umjeren, ponegdje i jak sjeverni vjetar. Ni s kišom neki neće biti sretni, ali će dobro doći za ublažavanje suše. Naravno, ne i moguća grmljavina. Temperatura zraka ujutro će biti od 14 do 17 °C, a poslijepodne oko 23 °C, prognozirao je Zoran Vakula u detaljnijoj prognozi za HRT.

Podjednako razmjerno svježe za doba godine bit će i u središnjoj Hrvatskoj, ne samo zbog temperature nego i zbog često umjerenog, na udare i jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, a valja spomenuti i povremenu mjestimičnu kišu u noći i prijepodne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gorskoj Hrvatskoj kiša će vjerojatno biti i poslijepodne. Uz promjenjivu naoblaku kratkotrajno je moguća i ponegdje na sjevernom Jadranu, gdje će znatno veće nevolje u prometu prouzročiti jaka i olujna bura i tramontana, uz koje će more ponegdje biti i jače valovito.

Na srednjem Jadranu podjednako valovito pa i vjetrovito, te u početku još dosta oblaka uz mogućnost ponekog pljuska, koji će još vjerojatniji biti u unutrašnjosti Dalmacije, zatim razvedravanje. Najniža temperatura zraka većinom od 15 do 20 °C, a najviša od 24 do 27 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

na jugu Hrvatske bit će toplije nego danas te vjetrovitije - najprije uz jugo, prolazno i jugozapadnjak, pa sve češće buru i tramontanu, a prije njih prijete lokalni pljuskovi, koje može pratiti i grmljavina.

Slijede stabilniji i topliji dani

Za vikend i početkom novoga tjedna na kopnu još toplije, ponegdje opet i vruće, osobito u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Prevladavat će sunčano, a poneki pljusak u subotu je još moguć u gorju i posebice istočnoj Hrvatskoj. Potkraj ponedjeljka sa zapada ponovno nestabilnije. Vjetar će slabjeti, ali će još, posebice u subotu, puhati često umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu vikend još vjetrovitiji, i u subotu uz olujne udare bure i tramontane pa računajte na ograničenja i zastoje u prometu, a i na malo hladnije more. No, uz sunčano vrijeme dnevna temperatura zraka bit će u porastu pa će u mnogim mjestima opet biti vruće. 

Zatvoren Paški most

HAK javlja da je zbog jakog vjetra Paški most zatvoren za sav promet. Promet je dopušten samo za osobna vozila na:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostala vozila je državnom cestom DC27 preko Gračaca)
  • autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak za ostala vozila je državnom cestom DC3 preko Gornjeg Jelenja
  • dionici Jadranske magistrale (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene;
  • DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo