IZDANO CRVENO UPOZORENJE / Pola Hrvatske odsječeno, palo i do 91 cm snijega, meteorologinja upozorava: 'Ne krećite na put!'; Evo kada bi moglo osjetno zatopliti

Image
Foto: Screenshot/HAK

U središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj će drugi dio dana biti oblačan i bez oborina. Puhat će slab do umjeren sjeverac, uz najviše temperature od 1 do 3 °C

27.2.2023.
7:47
Screenshot/HAK
VOYO logo

U Baranji, Slavoniji i središnjoj Hrvatskoj u nedjelju je izmjereno od svega nekoliko centimetara do 15-ak centimetara, a od 20 do 40 cm izmjereno je u Gorskom kotaru i Lici. Uz pad temperature i dotok hladnog zraka preko Alpa zapuhala je druga snažna bura ove veljače s najjačim udarima jačim od 160 km/h pod Velebitom. Bura će slabiti, s orkanskih doduše samo na olujne udare tijekom dana.

Duž sjeverne i srednje Dalmacije puhat će uglavnom samo jaka bura. Na krajnjem jugu će držati i dalje umjereno do jako jugo. Vjetrovito će biti i na kopnu, naime hladan sjeverac pojačavat će osjet hladnoće. temperature će biti oko 0 °C, na moru od 2 °C na sjeveru do 9 °C na jugu, prognoza je portala Danas.hr RTL-a. Tijekom noći i u rano prijepodne očekuju se slabe oborine, u nizinama i gorju susnježica i snijeg, u Dalmaciji većinom slaba i povremena kiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj će drugi dio dana biti oblačan i bez oborina. Puhat će slab do umjeren sjeverac, uz najviše temperature od 1 do 3 °C. U Slavoniji, Baranji i Srijemu popodne oblačno i hladno uz temperature 2, 3 °C iznad nule. Oborine će izostati, tek predvečer na jugu može biti malo susnježice, dok će se na sjeveru naoblaka dijelom i raskinuti.

U Dalmaciji se očekuje oblačno, kišovito i vjetrovito vrijeme. Kiša će doduše biti povremena i slaba, češća na jugu, dok će bura imati jake udare. Zapuhat će i na dubrovačkom području. Temperatura od 7 °C do 12 °C, u zaobalju oko 4 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snijega će biti i sutra popodne u gorju, češće u Lici. Prema večeri i tamo prestaje. Pritom će puhati umjeren sjeverac, uz temperature ispod nule tijekom cijelog dana. Na moru i u Istri promjenjiva naoblaka, uz olujnu buru bez oborina. Vjetar će tek mrvicu oslabjeti. Hladno, od 3 °C pod Velebitom i oko Rijeke do 9 °C na otocima.

Kako javlja meteorologinja N1 televizije Tea Blažević, prema posljednjim informacijama, na meteorološkoj postaji Gospić izmjereno je 70 cm snijega. Blažević upozorava sve vozače da ne kreću na put. Drugi dio tjedna donosi osjetno zatopljenje, uz sve manje snijega koji će padati eventualno u gorju, u nizinama češće kiša ili eventualno susnježica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Gračacu je palo 52 cm snijega, a na Zavižanu čak 91 centimetar.

DHMZ upozorenja

DHMZ je izdao crveno upozorenje za Velebitski kanal, Kvarner i Kvarnerić. Narančasto upozorenje izdano je za Riječku regiju, Zapadnu obalu Istre i Sjevernu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot/DHMZ
Image
Foto: Screenshot/DHMZ

DHMZ: 'Budite pripravni za olujne brzine vjetra'

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za ponedjeljak, 27. veljače, crveno upozorenje za Kvarner i područje Velebitskog kanala. Područje Kvarnera zahvatit će jaka i vrlo jaka, u prvom dijelu dana mjestimice olujna bura, s najjačim udarima vjetra do 130 kilometara na sat. Vrlo jaka, mjestimice olujna, u noći i orkanska bura zahvatit će i područje Velebitskog kanala, gdje se očekuju udari vjetra do 150 kilometara na sat, izvijestili su.

Iz DHMZ-a su također naglasili da je vrijeme vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, kažu, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", istaknuli su iz DHMZ-a.

Narančasto upozorenje je za ponedjeljak izdano za riječku regiju, zapadnu obalu Istre i sjevernu Dalmaciju, zbog jake, mjestimice vrlo jake bure s udarima vjetra do 100 kilometara na sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova", stoji u priopćenju.

Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, poručili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prognoza u nastavku tjedna

Na kopnu ostajemo u oblačnom, vjetrovitom i hladnom dijelu zime. Puhat će umjeren sjeveroistočnjak, a povremene susnježice, u gorju i snijega bit će u srijedu i većinom u četvrtak. Prema kraju tjedna temperature blago rastu.

Na moru promjenjivo, ujutro hladno i danju svježe. Na sjeveru će uz jaku i olujnu buru biti dosta sunčanih razdoblja, dok će u Dalmaciji često biti i kiše, osobito u srijedu i opet potkraj tjedna. Bura slabi sredinom tjedna, javlja RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAK: Nema slobodnog pravca iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti

Zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta uzrokovanih snijegom u Lici i Gorskom kotaru, te jakom burom povremeno s olujnim i orkanskim udarima u priobalju, trenutno nema slobodnog cestovnog pravca niti za jednu skupinu vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto.

U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Vozači se mole za strpljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sav promet zatvorena je, zbog vjetra i snijega, dionica autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje.

Samo za osobna vozila otvorene su: dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice; Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
Paški most.

Na dionici Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski, dionici autoceste A7 Draga (Rijeka Istok)-Šmrika, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće i lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kamione nema slobodnih cestovnih pravaca

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom (I. skupinu vozila).

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto niti iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prometna policija povremeno isključuje vozila na pojedinim čvorovima na autocesti A1, ovisno o priljevu vozila.

Mole se svi vozači da poštuju ograničenja na pojedinim državnim cestama koje su zatvorene za sav promet odnosno za pojedine skupine vozila te da ne kreću na put bez propisne zimske opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo