PATRIJARH SPC-A U VUKOVARU / Profirije: 'Molite za svoje žrtve, ali i žrtve Hrvata katolika. Nema drugog puta osim praštanja'

Image
Foto: Davor Javorovic/Pixsell
16.10.2022.
13:39
Davor Javorovic/Pixsell
VOYO logo

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije pozvao je u nedjelju iz Vukovara pravoslavne vjernike da se u molitvi sjete svojih žrtava, ali isto tako i žrtava svojih susjeda katolika jer, kazao je, onaj koji poštuje žrtve drugog jednak je onome koji se žrtvuje za drugog.

"Takvi su nam uzor, a oni koji čine nasilje nad bespomoćnim ljudima, bilo u ratu ili miru, dostojni su svake osude i prezira. Zato vas pozivam danas da upalimo svijeću za svu našu postradalu pravoslavnu braću i sestre, ali isto tako da upalimo svijeću i za sve nevino postradale Hrvate rimokatolike, da se molimo za našu postradalu braću i sestre, ali isto tako i za postradale Hravte rimokatolike", pozvao je Porfijerije koji je u nazočnosti brojnih episkopa SPC-a u vukovarskom Sabornom hramu sv. oca Nikolaja služio svetu liturgiju te posvetio taj obnovljeni hram i Parohijski dom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjernike je pozvao da mole za svakog postradalog, za svaku nevinu žrtvu u Vukovaru i sam grad Vukovar jer su, kazao je, molitva i kršćansko praštanje jedini put iscjeljivanja svih rana.

Ustvrdio je kako u Vukovaru žive ljudi čije su razlike male i neznatne te je neusporedivo više zajedničkog nego različitog, a kršćanska vjera jedne i druge zbližava, ali i obavezuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada se u molitvi za svoje žrtve sjećamo i stradalih susjeda, Hrvata katolika, Bog će nam se obradovati", napomenuo je srpski patrijarh.

Rekao je kako neprestano u svome srcu pali svijeću voštanicu za stradale u Glini, Varivodama, Gruborima i drugim mjestima stradanja Srba. "Jednako tako se molim i palim svijeću za one postradale na Ovčari, Škabrinji, Lovasu, Sotinu i mnogim drugim stratištima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Molimo se i za sve nestale  od 1919. god 1995. godine, u strašnom i nesretnom ratu na ovim prostorima, bez obzira kojem narodu pripadali, kazao je u obraćanju vjernicima pozvavši ih da mu se pridruže u molitvama.

Image
VUKOVAR SUTRA POSTAJE MJESTO VISOKOG RIZIKA /

Poglavar srpske pravoslavne crkve Porfirije stigao u Vukovar na godišnjicu smrti Blage Zadre: 'To je provokacija'

Image
VUKOVAR SUTRA POSTAJE MJESTO VISOKOG RIZIKA /

Poglavar srpske pravoslavne crkve Porfirije stigao u Vukovar na godišnjicu smrti Blage Zadre: 'To je provokacija'

'Nema drugog puta osim molitve i praštanja'

Nema drugog puta osim molitve i praštanja, ustvrdio je. Kao djeca božja, ne smijemo prepustiti onima koji imaju poluge moći od ovoga svijeta, da rješavaju pitanja našeg života, uređuju nam međusobne odnose, prošlost, sadašnjost i budućnost jer, kako je kazao, u najmanju ruku se može reći da su ciljevi tih poluga različiti od ciljeva Evanđelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po završetku liturgije, patrijarhu Paorfiriju uručeno je odlikovanje Svetog despota Stefana Štiljanovića, zaštitnika Eparhije osiječkopoljske i baranjske.

Prigodna odlikovanja uručena su i drugim zaslužnima, među kojima i predsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu, te jednom od osnivača te stranke i dugogodišnjem predsjedniku Vojislavu Stanimiroviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborni hram sv. oca Nikolaja izgrađen je 1737. godine. U noći između 19. i 18. rujna 1991. hram je teško oštećen u eksploziji. Obnova je trajala od 2009. do 2014. godine, a financirala ju je u cijelosti Vlada Republike Hrvatske.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo