Profesorima za sumnjive projekte 35 milijuna kuna

5.2.2011.
19:00
VOYO logo

Pokaže li se da nepravilnosti ima, Darko Tipurić i njegove kolege mogli bi krajem mjeseca "zaraditi" izvanredni otkaz, ali i kaznenu prijavu.

Večernji list piše kako se u većini projekta nalaze jedni te isti ljudi, a uz Tipurićevo ime najčešće se spominje ime još jednog bivšeg dekana Ivana Lovrinovića te profesora Ive Družića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovrinović se specijalizirao za ACI i Ministarstvo mora, dok je fokus Ive Družića bio Grad Zagreb i njegove tvrtke poput ZET-a. Tipurić se, pak, bavio HEP-om i Podravkom.

U mandatu Ivana Mravka, bivšeg šefa HEP-a, Tipurić je uspio dogovoriti izradu barem pet raznih analiza i studija, a pritom, čini se, nikome nije smetalo što Ekonomski fakultet zapravo uopće nije stručan za analize iz energetskog područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među pet studija je i ona o privatizaciji HEP-a, za koju, kažu u to tvrtci nemaju spoznaja o korištenju. A nju je Mravak, piše Večernjak platio 1,5 milijuna kuna. HEP je odustao od korištenja analize geotermalne energije u Velikoj Cigleni za koju je platio 1,5 milijuna kuna, a razmatra se i izlazak iz projekta korištenja geotermalne energije na lokaciji Lunjkovec-Kutnjak, za čiju je analizu HEP Ekonomskom fakultetu platio prvo 2,5 milijuna kuna, a potom i dodatnih 1,5 milijuna za konzultantske usluge. Jedino je studija o suradnji lokalne zajednice u Labinštini s HEP-om, koju je vodila profesorica Mirjana Pejić Bah, čini se, imala smisla jer u HEP-u sada odgovaraju kako je ona jedna od podloga za definiranje modela suradnje te tvrtke i lokalne zajednice na projektu gradnje zamjenskog bloka termoelektrane u Plominu.

Tipurić i Družić se nisu javljali Večernjaku kako bi situaciju prokomentirali, no Lovrinović je kazao: Svi moji projekti napravljeni su po pravilima struke, javni su i transparentni. Od svakog ugovorenog iznosa fakultet je dobio 15 posto. Ostalo je podijeljeno na autorske honorare na koje su plaćeni porez i prirez".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo