PRAĆENO SVE OSIM ZAKONA? / Profesorica ističe paradokse u nalazu inspekcije u aferi 'Daj 5': 'Ni jednom riječi se ne spominje ocjena'

Image
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

'Inspekcija utvrđuje da je postupano u zakonskim okvirima, a nalaže upozorenje. To je kao da napravite prekršaj, sud vas proglasi nevinim, a nakon toga slijedi kazna', istaknula je Kovač

15.7.2022.
9:16
Davor Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Profesorica Ivana Kovač iz Mreže nastavnika organizirano za N1 je komentirala aferu podizanja ocjena nakon maila Sanje Musić Milanović, i prije svega istaknula kako bi inspekcija trebala provjeravati je li sve rađeno po zakonu, a ova je činila sve samo ne to.

"Čitajući ovaj nalaz inspekcije, možemo primijetiti da je praćeno sve osim onog što piše u Zakonu o odgoju i obrazovanju", kaže i pojašnjava da se u Zakonu izričito određuje da se ocjena zaključuje na kraju nastavne godine i da nakon toga roditelj ili učenik imaju pravo podnijeti žalbu u roku dva dana, u smislu da traži preispitivanje ocjene pred povjerenstvom od triju članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRITISCI I ZAKLJUČIVANJE OCJENA /

Radovan Fuchs: 'Nadam se da više nikom neće pasti na pamet da utječe na učitelje'

Image
PRITISCI I ZAKLJUČIVANJE OCJENA /

Radovan Fuchs: 'Nadam se da više nikom neće pasti na pamet da utječe na učitelje'

"Cijeli ovaj postupak izlazi iz okvira, sporni mail je poslan 24. i potpuno izlazi iz zakonskog okvira. Ocjena koja je mijenjana je mijenjana točno dan uoči razrednog ili učiteljskog vijeća. Ministarstvo i prosvjetna inspekcija rekli su da je razredno vijeće odgovorno za potvrdu ocjene, što nigdje u zakonu ne stoji", istaknula je Kovač.

Kaže da se u nalazu govori o administrativnim pogreškama, a ne o predmetu zbog kojeg je inspekcija postupala. "U njemu nema niti jedne riječi o tome zašto je ocjena mijenjana, je li ocjena mijenjana u zakonskim okvirima, koji su bili razlozi za izlazak inspekcije itd.", navodi Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo jedan paradoks. Inspekcija utvrđuje da je postupano u zakonskim okvirima, a nalaže upozorenje. To je kao da napravite prekršaj, sud vas proglasi nevinim, a nakon toga slijedi kazna", istaknula je Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo