ŽENA PO MJERI SANJE MILANOVIĆ / Profesorica biologije cijeloj školi u Zagrebu zaključila 5: Djeca imala hrpu jedinica, završili s odličnim

'Kada bi se mene pitalo, ona bi bila osoba godine... 100 posto petica je poruka, 90 posto je užas, ali jako često u našem sustavu, jasan je predsjednik sindikata

16.7.2022.
9:41
VOYO logo

Nastavnica iz biologije u Osnovnoj školi Borovje koja je dosad svoj posao obavljala stručno i profesionalno i bila je na glasu kao jedna od najstrožih učiteljica baš je svakom od otprilike 200 učenika od 5. do 8. razreda zaključila ocjenu odličan.

"Ne prepoznaje temeljne pojmove i stručno nazivlje… Niti uz pomoć učitelja ne uspijeva reproducirati najjednostavnije nastavne sadržaje… 1 1 1 1 1 1 5. Zaključeno: Odličan, 5.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usvojenost bioloških koncepata: 2 1 3… Prirodoznanstvene kompetencije 2 1… Zaključeno: Odličan, 5.", otkriva  RTL-ova Potraga kako je otprilike izgledalo zaključivanje.

'Ne mogu govoriti u njeno ime, ali svakako razumijem'

Svi jasno vide problem, ali pritom ističu kako je ovo jasna poruka učiteljice. "Pa ne možemo reći da odobravamo, ali svakako razumijemo postupak učiteljice. Ne mogu i ne želim govoriti u njeno ime, ali svakako razumijem ovaj izraz nezadovoljstva i razočaranja u sustav vrednovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer to znači da nakon čitave školske godine, sve ono praćenje, provjeravanje, ocjenjivanje, nema nikakvoga smisla ako svi oni na kraju moraju imati zaključnu ocjenu odličan", rekla je Branka Štefok Boradžija, ravnateljica Osnovne škole Borovje u Zagrebu, a predsjednik sindikata Preporod još je jasniji.

'Za mene je osoba godine'

"Kada bi se mene pitalo, ona bi bila osoba godine, a vrlo joj se lako može dogoditi opomena, kazna… Jer ako vi imate situaciju da vama 90 posto učenika ima odličnu ocjenu, a ovdje je samo 100 posto u pitanju. Nije to velika razlika. Ovih 100 posto, to je poruka, ovih 90, 80 ili 70 je užas. Ali učestali užas u našim školama", kaže Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo su počele nestajati te najslabije ocjene, pa je najslabija ocjena postala trojka. I manje više onda, imali ste četvorke, petice. I priča je išla u tom smjeru da kada imate sve petice, onda više ništa nije petica", dodaje Stipić.

Pojeo vuk magare

A za razliku od nekih drugih ocjena koje su se mijenjale nakon kraja školske godine, u ovom slučaju kažu da se ništa ne može napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PALE I PRVE PRIJAVE /

Hoće li afera 'Daj 5' ostati u 'sivoj zoni' ili će o ocjeni stvarno odlučivati policija? Oglasio se i ministar

Image
PALE I PRVE PRIJAVE /

Hoće li afera 'Daj 5' ostati u 'sivoj zoni' ili će o ocjeni stvarno odlučivati policija? Oglasio se i ministar

"Ne. svjedodžbe su izdane, naši osmaši su upisani u svoje srednje škole i gimnazije, tako da je postupak za ovu školsku godinu završen.", zaključuje ravnateljica.   DA se ništa ne može napraviti, čini se, smatraju i Ministarstvo i Agencija za obrazovanje. Prvi nisu ni odgovorili nego su samo uputili na Agenciju,  a  od tamo je tek došao šturi odgovor, među ostalim, kako ne odobravaju pritisak roditelja na nastavno osoblje.

Ipak, ni sada roditelji nisu zadovoljni. Ovoga puta se bune oni čija su djeca radila, učila se i trudila,  a na koncu dobila istu ocjenu kao i oni koji nisu prstom mrdnuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo