ZADNJU RIJEČ IMA PREDSJEDNICA / Profesorica Barić: 'Ova situacija nam je nepoznata, ali o ustavnoj krizi nema govora'

Čitanje Ustava na ovaj ili onaj način novi je trenutak u sastavljanju Vlade. Time se ne bave samo političari, već i građani - tumačenje značenja ovog i onog članka već je postalo važna tema na kavama. Predsjednica je zbog toga na Pantovčak pozvala ustavne stručnjake među kojima je bila i izvanredna profesorica doktorica Sanja Barić

14.12.2015.
18:53
VOYO logo

Čitanje Ustava na ovaj ili onaj način novi je trenutak u sastavljanju Vlade. Time se ne bave samo političari, već i građani - tumačenje značenja ovog i onog članka već je postalo važna tema na kavama.

Predsjednica je kao što smo vidjeli zbog toga na Pantovčak pozvala ustavne stručnjake među kojima je bila i izvanredna profesorica doktorica Sanja Barić - predstojnica Katedre za ustavno pravo riječkog Pravnog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidjeli smo da je premijer sudionike današnjeg sastanka nazvao gremijem - osjećate li se vi tako kao što je rekao premijer - da se Predsjednica skriva iza vašeg znanja?

"Ne. To je kao kad vam nešto počne rondati na automobilu pa se kod automehaničara pogledati što se može učiniti. S obzirom da postoji dilema oko ustavne situacije, predsjednica je odlučila pozvati one koji se isključivo i profesionalno bave tom materijom. Konačna odluka je u svakom slučaju njezina. To je državnička odluka, no kad čovjek ima određene dileme, dobro je poslušati stručnjake".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer kaže da ta sintagma ustavni stručnjaci ne postoji u Ustavu pa zašto bi se netko konzultirao s vama.

"Općenito se ta sintagma profanira. Mi smo profesori ustavnog prava. Stručnjak je jedna široka i nejasna riječ u kojoj se svašta može utrpati. U vezi s konstatacijom da tako nešto ne piše u Ustavu, ja se slažem. To nije bilo savjetovanje obvezujuće vrste, niti utjecanje na odluku predsjednice. To je bio razgovor o određenim dilemama oko sadržaja i tumačenja Ustava, što mi kao osobe koje se time bave naprasto znamo i to smo podijelili".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što vas je predsjednica pitala i što ste joj savjetovali?

"Upravo ova pitanja koja sve nas more oko konstituiranja Sabora, oko odluke kako i kada nekome povjeriti mandat. Kako sad stoje stvari, nikakve povrede Ustava od strane predsjednice neće doći".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će se dalje događati?

"To je politički proces, koji ne ovisi o nama, već o onima koji su izabrani na izborima. Oni će dovesti do određene činjenične situacije na koje će se onda primijeniti pravna situacija. Čula sam negdje da smo na rubu ustavne krize. No, to nije točno. Radi se o situaciji koja je nama nepoznata, ali nema karakter izvanredne situacije. Radi se o redovitoj situaciji koja se može razriješiti uobičajenim ustavnim interpretacijama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će se zvati situacija do koje možda dođe - da ako dođe do raspisivanja izbora od strane predsjednica, a bez onoga što premijer kaže da je potrebno - da će se SDP žaliti Ustavnom sudu. Može li se dogoditi da do odluke Ustavnog suda imamo tehničku vladu, vladu koju je imenovala predsjednica, konstituiran Sabor...

"Ustav ima određeno značenje i sadržaj. Ukoliko ne dođe do dogovora morat će se raspisati novi izbori i u istom trenutku predsjednica će morati imenovati nestranačku vladu. Svi oni koji smatraju da to možda nije tako, moći će svoje pismo podnijeti Ustavnom sudu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo