Profesori spiskali 20 milijuna kuna

Unutarnja revizija Sveučilišta i Ministarstvo financija trebaju istražiti zašto je žiroračun zagrebačkog Filozofskog fakulteta u minusu od 20 milijuna kuna.

10.4.2010.
12:47
VOYO logo

Na Filozofskom fakultetu nedavno su utvrdili da im je fond za doktorske studije i znanstvene projekte ispražnjen. Većim dijelom riječ je o novcu koji je Fakultet zaradio na školarinama, a koji je, sumnja se, nenamjenski potrošen na opremanje zgrade fakulteta i nove luksuzne knjižnice.

Inspekcije Sveučilišta i Vlade, među ostalim, bavit će se i skupim dizajnerskim stolcima koje je Fakultet u vrijeme najveće krize kupio po cijeni od tisuću eura po komadu, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dekan prof. dr. Damir Boras potvrdio da na FFZG-u postoji proračunski manjak od 20 milijuna kuna, bez kojih Fakultet ne može napraviti čisti financijski plan za iduću godinu. Samo za plaće treba im 148 milijuna kuna.

Boras je zatražio pomoć Ministarstva znanosti jer sa sadašnjim i budućim planiranim prihodima Fakultet ne možemo pokriti proračunsku rupu. Priznaje da je novac najvjerojatnije nenamjenski otišao na opremanje prostora, u kojem su bile smještene knjižnice na odsjecima, a koji se prenamijenio u kabinete. Sumnja se, kaže dekan, da je dio novca otišao i na opremanje nove knjižnice koja je izgrađena i opremljena novcem od kredita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome tko je kriv za nastalu situaciju, bivši dekan Fakulteta prof. dr. Miljenko Jurković i sadašnji Boras imaju različito gledište, a odgovornost prebacuju jedan na drugoga.

Jurković kaže da su sve gluposti, a da je njemu jedina mjerodavna bilanca za prošlu godinu prema kojoj je Fakultet bio u plusu 8,8 milijuna kuna, s predviđenim priljevom u nekoliko narednih mjeseci u iznosu od 5 do 8 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boras je potvrdio da je proračun Fakulteta u trenutku kada mu je Jurković predao dužnost bio u plusu 8 milijuna kuna. Kaže da su uskoro stigli računi u iznosima koje Fakultet nije mogao pokriti, te da je taj novac morao skinuti s drugih stavki.

Temperaturu je dodatno podigao tekst koji je objavio stručni suradnik Odsjeka za psihologiju Robert Faber, u kojem je kritizirao neracionalno trošenje novca na Fakultetu, primjerice, za novi sustav centralnog grijanja i hlađenja koji je, prema njegovim izračunima, energetski rasipan i skup za održavanje. Faber je problematizirao i cijenu stolaca od 7000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši dekan Jurković kazao je kako je kupljeno svega četiri, pet skupih stolaca i to za ured u kojem su smještene vrijedne knjige. Cijenu stolaca spornim ne smatra ni Boras.

"Sve je rađeno prema zahtjevima arhitekata. Ja to ne bih problematizirao. Imamo predivnu zgradu", kazao je Boras Jutarnjem listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201003300730006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo