NOVI PROFESOR ŠOKIRAO RIJEČKE GIMNAZIJALCE: / 'Evolucija ne postoji, a Zemlja je centar svemira koji je star 9.000 godina'

Image
Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Dok učenici tvrde da im novi profesor biologije, koji na sat dolazi s Biblijom i krunicom oko vrata, iznosi pesudoznanstvene teze,

5.10.2018.
8:23
Goran Kovačić / PIXSELL
VOYO logo

Učenici prirodoslovno-matematičke gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci ostali su preneraženi predavanjem koje im je na satu biologije održao novi profesor tog predmeta. Evolucija ne postoji, kao ni globalno zatopljenje, Zemlja je centar svemira, bilo je samo jedno ledeno doba, a svemir je star devet tisuća godina – neke su od pseudoznanstvenih tvrdnji koje je taj profesor izgovorio pred šokiranim učenicima, piše Novi list.

Osim toga, kažu, taj mladi profesor na nastavu dolazi s Biblijom i povećom krunicom oko vrata, a načuli su da je već radio u jednoj riječkoj školi gdje je učenicima također iznosio znanstveno neutemeljene tvrdnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TURCI IZ UDŽBENIKA IZBACILI TEORIJU EVOLUCIJE: /

Preteška je da bi je djeca shvatila pa će umjesto Darwina učiti džihad

Image
TURCI IZ UDŽBENIKA IZBACILI TEORIJU EVOLUCIJE: /

Preteška je da bi je djeca shvatila pa će umjesto Darwina učiti džihad

Teoriju evolucije usporedio s nacističkom propagandom

"Cijela škola bruji o tome da novi profesor priča stvari koje ne drže vodu. Čak je i na Facebooku dijelio statuse o svojim teorijama, ali kada je čuo da svi bruje o tome, to je obrisao jer očito je shvatio da je otišao predaleko", govore učenici dodajući kako im je rekao da uče iz udžbenika, ali da im on taj sadržaj neće predavati.

Navodno je već na prvom satu biologije u ovoj školskoj godini teoriju evolucije usporedio s goebbelsovskom nacističkom propagandom te ustvrdio da mainstrem znanstvenici namjerno skrivaju istinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na tvrdnje učenika, ravnatelj Gimnazije Andrije Mohorovičića Henry Ponte kaže da o problemima na nastavi biologije ne zna ništa te da mu se roditelji dosad nisu žalili.

"Riječ je o profesoru koji je zaposlen na 60 dana nakon što je profesorica biologije otišla u mirovinu. Natječaj za to radno mjesto raspisan je prošlog petka i zaključit će se potkraj ovog tjedna, a idući tjedan provest ćemo odabir kandidata. Meni se do sada nitko nije obratio s pritužbom na nastavnika, a bio sam na njegovu satu, kao što sam prisutan i na nastavi drugih nastavnika i nisam čuo nijednu znanstveno neutemeljenu činjenicu", kazao je ravnatelj za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je istina, to je opasno i manipulativno"

Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, Edita Stilin, ističe kako Primorsko-goranska županija kao osnivač škole nema zakonsku nadležnost nad provedbom kurikuluma, ali da se kurikuluma na nastavi treba držati.

"Kurikulum propisuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja i nastavnici ga se moraju pridržavati. Ako su tvrdnje učenika istinite, to što čini profesor je opasno i manipulativno. Predaje maloljetnicima, a njegov pristup poslu je suspektno problematičan", ističe pročelnica Stilin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomu dodaje i da prilikom zapošljavanja ne postoje pisane preporuke, kao u drugim europskim zemljama, pa ravnatelji zapravo i ne znaju koga zapošljavaju, a u slučaju profesora biologije otegotna je okolnost i deficitarnost tog kadra zbog čega je izbor ravnatelja prilično sužen.

"Ako su točne informacije o profesoru biologije, ne mogu drugo nego iskazati svoju osobnu nevjericu nad incidentom, za koji ne želim vjerovati da je dio institucijske namjere. Događaj u gimnaziji, koji su pokrenuli roditelji i učenici, uz pomoć medija, pokazuje da ipak postoje misleći ljudi koji nisu ustuknuli u strahu i apatiji ili se priklonili atmosferi nezamjeranja moćnim ideologijama koja se uvukla u sve pore društva", kazala je rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Snježana Prijić Samaržija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo