Prodaju sve u bescjenje radi 'boljeg života' u Kanadi

19.5.2011.
13:18
VOYO logo

Naime, od početka veljače do kraja travnja, u aranžmanu stanovite Mirjane Marković iz Hamiltona kod Toronta, za Kanadu je odletjelo najmanje 38 obitelji bosanskih Hrvata koje su se na kninsko područje nastanile nakon odlaska iz BiH.

Prije puta u Kanadu, te su obitelji u bescijenje rasprodale sve pokretnine kako bi prikupile novac za povratnu zrakoplovnu kartu i 5.000 američkih dolara po glavi, koliko iznosi naknada spomenutoj agentici, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavijestio nadležne, pa primio prijetnje smrću

"Primjerice, samo 27. travnja iz Knina je za Kanadu preko Beča odselilo šest obitelji. Broj kandidata za odlazak iz dana u dan sve je veći i sada ovdje imate situaciju da kandidati za odlazak jeftino rasprodaju imovinu kako bi namaknuli sredstva za put, ali i onih 5.000 američkih dolara po glavi useljenika, koliko im neka fantomska agencija potražuje kao trošak privremenog smještaja i sređivanja dokumentacije za dobivanje viza", ispričao je Josip Krezić, šef kninske podružnice HSP-a dr. Ante Starčević.

Krezić kaže i kako se ova akcija provodi isključivo na području Knina, Benkovca i Gračaca, te da je o slučaju izvijestio kninske nadležne vlasti i Katoličku crkvu, zbog čega je primio prijetnje smrću na svoju adresu na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnja u mogućnost deportacije

Komentar i objašnjenje Mirjane Marković, koja koordinira odlazak u Kanadu, novinari Jutarnjeg nisu dobili, no razgovarali su s njenom pomoćnicom. Ona je pak objasnila da gospođa Marković osobno dočekuje doseljenike na aerodromu, te ih smješta u svoj azil, gdje imaju smještaj i hranu, a na kraju mjeseca dogovara se cijena te usluge. Slijedi pohađanje tečaja jezika dok gospođa 'sređuje dokumentaciju', te liječnički pregled.

No, na pitanje kako je definiran status i legalitet boravka doseljenika dok ne dobiju stalnu kanadasku vizu, a za što im treba pet godina, pomoćnica nije imala odgovora. To pak stvara sumnju u moguće nezakonite radnje s posljedicom deportacije nakon isteka turističke vize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201105100751006 arti-201006110061006 arti-201009130324006 arti-201105040829006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo