je li već prodana? / Prodajem crkvu s 50-ak mjesta i okućnicu! Neobičan oglas odveo reportere RTL Direkta u Moslavinu

Po oglasnicima se prodaje svašta, od igle do lokomotive, pa u oglasu katkad završi i koji bubreg, ali sumnjamo da se itko nadao da će netko u Hrvatskoj prodavati - crkvu

5.5.2016.
22:35
VOYO logo

Koji kilometar od glavne župne crkve u Velikoj Ludini, župnik Mato odveo nas je do svoje filijalu - Crkve presvetog trojstva u Gornjoj Vlahničkoj.

Image
PRILIKA KAKVA SE NE PROPUŠTA? /

Neobičan oglas postao hit: za 50.000 eura se prodaje crkva u Moslavini!

Image
PRILIKA KAKVA SE NE PROPUŠTA? /

Neobičan oglas postao hit: za 50.000 eura se prodaje crkva u Moslavini!

Velečasni Mato ima ključ, ali pojma nije imao da je njegova crkva na prodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo smo mi iznenađeni da je to uopće dano za prodaju. Da su oni napravili crkvu, to bi bila druga priča, ali to je selo napravilo, sad seosko se prodaje", rekao je Mato Mihaljević, župnik župe sv. Mihaela Arkanđela u Velikoj Ludini.

Podigao je župnik glas, jer podsjeća još 1938. - sve su ovo izgradili vjernici, a mjesna je obitelj za nju crkvicu darovala zemljište. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zemljište je darovano crkvi, ali nije prenešeno, to je malo jedan problem", dodao je Mihaljević.

Zapravo ključ svih problema. Jer oni koji su zemlju darovali više nisu živi, a nasljednica ju je, skupa s kućom i zemljištem - za 50 tisuća eura oglasila na internetu! Baš u vrijeme dok smo sa župnikom bili u crkvi, vlasnica se zatekla na imanju. Zatražili smo komentar, ali nije htjela ništa reći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kome se danas prodaje crkvu, ne znam tko kupuje crkvu, služi li netko u slobodno vrijeme misu za hobi načelnik općine Velika Ludina

Vlasnica koja se nalazila na imanju, pred našu kameru nije htjela, tek nam je u kratkom razgovoru poručila da je za posjed na kojem se nalazi i crkva pronašla potencijalnog kupca, no tko je on, nije nam željela reći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što je Crkvu stavila u oglasnik, vlasnica ju je nudila biskupiji, no Crkva nije pristala kupiti nešto što smatraju svojim. Ponudila je vlasnica crkvu i općini.

"Ona je poslije ostavinske rasprave utvrdila da je vlasnica crkve i došla je pitat da li bi mi htjeli kupit crkvu. Dakle do cijene nismo došli, ali mi nismo bili zainteresirani", rekao je Dražen Pavlović, načelnik općine Velika Ludina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi u crkvu su ulagali, no za prijenos zemljišta se trebao pobrinuti netko drugi... Ali nitko se nije nadao da bi do prodaje uopće moglo doći.

"Kome se danas prodaje crkvu, ne znam tko kupuje crkvu, služi li netko u slobodno vrijeme misu za hobi", nasmijao se Pavlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Salve šaljivih komentara ovaj je oglas izazvao i na internetu, no mještanima, njih dvjestotinjak - koji su ovdje dolazili na mise - nije do smijeha.

I dok su se crkve u Europi već prodavale, pa i ova u Mariboru koja se nudila prije dvije godine, u Hrvatskoj se to dosad nije događalo. I očito baš zato, nitko nije ni smatrao potrebnim - riješiti pitanje vlasništva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jesu li to župnici su zanemarili, smatrali to nepotrebnim, jer se to po sebi smatralo, zna se to je crkveno, ne treba o tome razmišljati na poseban način da je to potrebno, ni na kraju pameti nije bilo da bi takav neki problem mogao doći", rekao je župnik Mato.

Ako ne dođe do dogovora, župnik kaže - morat će se na sud. Sisačkoj biskupiji već priprema dokumentaciju za eventualnu parnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo