pravo 'mešetarenje' / Prodaja djedovine za 'bagatelu': U godinu dana šuma Kopara 'smanjena' za 10.000 kvadrata

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Trenutačna veličina šumskog područja iznosi 158.050 četvornih metara, a do prije nekoliko godina to područje je brojalo 200 tisuća kvadrata

24.12.2018.
8:29
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Stanovnici s prostora Rogoznice ovih su dana ostali neugodno iznenađeni prodajom zemljišta u uvali Borovici

Dobro upućeni izvori tvrde kako je prodano već milijun kvadrata i to po jeftinoj cijeni od nekoliko eura. Probijen je i široki put koji dolazi sve do mora, a Rogozničani se pitaju tko ga, kada i zašto prodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najnovijoj Odluci o Izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja nema prenamjene prostora u uvali Borovici, međutim oni koji su jeftino pokupovali zemljište osiromašenog i mahom staračkog stanovništva prenamjenu mogu čekati još godinama, a za to vrijeme cijena metra četvornog ovog zemljišta konstantno će biti u padu. 

Kada su prije nekoliko mjeseci krenule priče o prodaji milijun kvadrata u uvali Borovici, rogoznička načelnica Sandra Jakelić rekla je da o tome ne zna ništa. U ovogodišnjem proračunu, međutim, prihodi od trgovine nekretninama su se udvostručili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O prodaji Borovice ponešto je od lokalnih izvora čuo i donačelnik općine Ante Županović.

"Neki ljudi su mi rekli kako za male novce ne žele prodati svoju zemlju. Nije pošteno da se prenamjena zemljišta napravi nakon što domicilno stanovništvo za bagatelu proda djedovinu, a onaj koji otkupi zemlju za 5 ili 10 eura nakon prenamjene prodat će je za 100 i više eura", rekao je Županović za Slobodnu Dalmaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rogozničko Općinsko vijeće na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici prihvatilo je Prostorni plan uređenja nakon što je to područje gotovo cijelu godinu bilo bez planske pokrivenosti. Njime je između ostalog određeno i pravilo očuvanja svih borova koje su zasadili preci darivajući svoja vlasništva za javno dobro, a prema potpisnicima peticije, poželjna je samo prenamjena stare tvornice ribljih konzervi u hotel. Sve ostalo, tvrdi se, ide u korist profitera.

A zahtjevi građana za smanjenjem turističke zone i zaštitom Kopare kao kultornog krajolika datiraju još u 2015. godinu - zahtjevi su upućeni Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za šumarstvo, a zahtjev je ponovljen i u primjedbama na javnoj raspravi o Prostornom planu uređenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada su sve akcije i apeli bili bezuspješni, a propuštena je i idealna prilika da se takav zahtjev usvoji i na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća. Nakon prihvaćanja temeljnog PPU-a, na dnevni rad stavljena je i odluka o pokretanju Prvih izmjena i dopuna planske regulative. Iako su se prije sjednice Općinskog vijeća svi vijećnici pozicije i opozicije izjasnili za zaštitu šume Kopara, nitko od njih prilikom usvajanja Odluke o Prvim izmjenama i dopunama PPU-a kao jedan od ciljeva nije predložio zaštitu Kopare i reduciranje gabarita zone Karaula.

Rubni dijelovi Kopare u zadnje vrijeme pod sve su većom 'opsadom'. Borovi se uklanjaju radi izgradnje parkirališta i bazena te apartmana. U godinu dana u zemljišnim knjigama koje označavaju šumu Kopara, parcela tog šumskog područja smanjena je za više od 10 tisuća kvadrata, a nitko ne zna što se točno s njima dogodilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačna veličina šumskog područja iznosi 158.050 četvornih metara, a dobro upućeni kažu da je do prije nekoliko godina to područje iznosilo oko 200 tisuća kvadrata.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo