PROCURILI SU DETALJI DRAME U VLADI: / 'Plenković je poludio, jako je burno reagirao. Svi su se ispucali...'

Image

'Sastanak je bio kakav je bio. Svi su se ispucali, bilo je vrlo nediplomatski. Ali svi su rekli što su imali. U jednom trenutku se spomenulo i da možemo ići na prijevremene izbore'

29.1.2021.
23:09
VOYO logo

Dramatični dan bio je danas u Saboru. Oporba je srušila kvorum jer je HDZ naprasno s dnevnog reda skinuo glasanje o ukidanju članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori. Plenkovića je to jako naljutilo.

Rekao je da to oporbi neće zaboraviti, činjenicu da u Saboru nije bilo Miroslava Tuđmana koji se u bolnici liječi od Covida, a oni su "ovo napravili".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pressici nakon sastanka vladajuće koalicije kazao je kako je to bio presedan te dodao kako je oporba izdala građana s potresom pogođenih područja jer nisu izglasani ni neki drugi planirani zakoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već su rekli da imaju problem s HGK

Na koalicijskom sastanku u Vladi neki od koalicijskih partnera kazali su kako su prije desetak dana rekli da imaju problem s načinom na koji djeluje HGK te da se poduzetnicima članarina prisično naplaćuje, a ne zna se kako se taj novac troši.

Danas kada su u Saboru shvatili da nemaju dovoljnu podršku za glasanje o toj temi, naprasno su skinuli to s dnevnog reda. Oporbu je to motiviralo da sruši kvorum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor sa sastanka za Index je ispričao detalje sa sastanka. "Plenković je lakonski pristupio tome, nije vjerovao da će netko od koalicijskih partnera doista raditi problem i da im je to tako važno pitanje na kojem bi moglo doći do ovakvog razmimoilaženja", kazao je Indexov izvor.

'Poludio je'

"Kad su mu neki od koalicijskih partnera rekli da ne mogu ovo podržati Plenković je poludio, jako je burno reagirao", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Index doznaje kako su NS i Reformisti bi bili suzdržani, a dva HSLS-ovca bila su protiv Mostova prijedloga. "To bi značilo da bi bilo 71 naprama 71 i zaključak kojim se Mostov prijedlog odbija bi pao", objašnjava izvor.

Budući da je Tuđman u bolnici, većina je bila još i tanja. Premijer je oporbi prebacio da su "ovo napravili na njegovoj bolesti" te da im "to neće zaboraviti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svi su se ispucali'

Sastanak vladajuće koalicije je bio žustar. "Sastanak je bio kakav je bio. Svi su se ispucali, bilo je vrlo nediplomatski. Ali svi su rekli što su imali. U jednom trenutku se spomenulo i da možemo ići na prijevremene izbore. Koalicijski partneri su rekli da ne treba spominjati prijevremene izbore, ali da se te opcije ne boje", kazao je Indexov sugovornik.

Tijekom sastanka se raspravljalo o nametima HGK. Koalicijski partneri pokušli su Plenkoviću objasniti da nije stvar u 42 kn, već o percepciji HGK o kojoj ne mogu šutjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković se rugao poduzetnicima

Plenković ih baš nije razumio. "Kakvim je to poduzetnicima puno 42 kune članarine HGK-u mjesečno? To ni nisu poduzetnici", rekao je premijer, prepričava izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je bilo vrlo žustro, sastanak je ipak završio u boljem tonu jer je postignut konkretan dogovor. "Iako je bilo žestoko, na kraju je ipak postignut konsenzus. Svi smo nekako rekli da se trebamo sabrati i da nema smisla da se sad raspadnemo. Plenković je rekao: 'Ajmo se sljedeći tjedan naći i složiti prijedlog reforme HGK', Tu bi se išlo na promjene i u članarini, bio je i konkretni prijedlog da se plaća prvu godinu, drugi nešto dodatno i da se treću godinu i dalje više ne plaća članarina", prepričao je Indexu sudionik sastanka.

"Koalicijskim partnerima je bilo važno pokazati da nisu samo dizači ruku, a i Plenkoviću je, čini mi se, postalo jasno da će se morati ići u ozbiljnu reformu HGK", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo