SASTAVLJENA VLADA: / Lista kandidata za Oreškovićeve ministre

Image
Foto: Pixsell, Patrik Macek

Unatoč brojnim prazninama, šefovi koalicije uvjeravaju da ćemo u petak imati Vladu. Imena su još tajna, ali uveliko se nagađa o mogućim kandidatima.

20.1.2016.
19:56
Pixsell, Patrik Macek
VOYO logo

Zasad je potpuno pouzdano da će Saboru u petak za premijera biti predložen Tihomir Orešković, a da će njegovi potpredsjednici biti šef HDZ-a i šef Mosta.

Mariću financije, Pauku turizam, Butkoviću promet

U HDZ-ovoj kvoti ovo su najizgledniji ministri: menadžer iz Agrokora Zdravko Marić preuzima ministarstvo financija, u kojem je već bio državni tajnik i zamjenik za vrijeme prošle HDZ-ove vlade. Ministar vanjskih poslova je - Miro Kovač, a EU fondova Tomislav Tolušić, sada župan Virovitičke županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica zdravstva mogla bi biti bivša ravnateljica Hitne Mirna Šitum, ministar prometa HDZ-ov Oleg Butković, a graditeljstva Lovro Kuščević, načelnik Nerežišća na Braču.

Ministar branitelja mogao bi na pritisak Tigrova ipak biti Mijo Crnoja, dok se fotelja ministra znanosti smiješi Predragu Šustaru sa Sveučilišta u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KARAMARKO O VLADI: /

U početku ćemo imati samo 2 potpredsjednika, bit ćemo štedljivi i racionalni

Image
KARAMARKO O VLADI: /

U početku ćemo imati samo 2 potpredsjednika, bit ćemo štedljivi i racionalni

Povjesničaru resor kulture

Ministarstvu kulture najbliži je povjesničar i član počasnog bleiburškog voda Zlatko Hasanbegović, ministar obrane birat će se između Josipa Buljevića i Nikole Brzice, a ministar turizma bit će Goran Pauk.

Kad je riječ o šest mandata Mosta, tu je puno previranja u zadnji tren. Božo Petrov ne želi potvrditi da je nastao spor oko ministarstva gospodarstva jer mandatar Orešković ne želi njihovog Ivana Lovrinovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škaresi gospodarstvo, Romiću poljoprivreda

Šanse da sjedne u fotelju ministra gospodarstva sada najviše ima Marinko Škaresa Sveučilišta u Puli, Ante Šprlje u zadnji je tren isplivao kao favorit za ministarstvo pravosuđa pred kandidatom Jurom Martinovićem, ministar zaštite okoliša je Slaven Dobrović, a poljoprivrede najvjerojatnije Davor Romić.

Za čelno mjesto u MUP-u spominje se Filip Dragović, član predsjedničina Vijeća za domovinsku sigurnost, doznaje RTL. No, Seebiz također 'ekskluzivno doznaje' da bi ministra unutarnjih psolova trebao postati Vlaho Orepić iz Ploča, nekadašnji zapovjednik Ratne luke Ploče iz 1991. godine i inicijator lokalnog referenduma protiv gradnje termoelektrane kada se zbližio s Mostom Božom Petrovim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imena će biti objavljena u četvrtak

Imena kandidata za ministre bit će objavljena u četvrtak, nešto više od dva mjeseca nakon provedenih parlamentarnih izbora. Tomu će prethoditi sjednica Predsjedništva HDZ-a, na kojoj će se, osim o ministrima, govoriti i o budućim potpredsjednicima Hrvatskog sabora te predsjednicima parlamentarnih radnih tijela iz redova Domoljubne koalicije.

Čelnici HDZ-a i Mosta tijekom dana bi trebali potpisati i sporazum koji će, po riječima Mostove zastupnice Ines Strenja Linić, sadržavati ključne točke koje je Most "ispregovarao i s jedne i s druge strane".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministre i program Vlade mandatar Orešković poslijepodne bi na zajedničkoj sjednici u Hrvatskom saboru trebao predstaviti zastupnicima parlamentarne većine, koji bi novu Vladu trebali potvrditi na plenarnoj saborskoj sjednici u petak.

Image
"PREGOVORI IDU ODLIČNO": /

Karamarko najavio da će se večeras definirati imena novih ministara

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo