Pročitajte što su Sanader i Polančec rekli o dugu TLM-a

Damir Polančec je potkraj 2007. godine, kada se u Vladi odlučivalo o prodaji TLM-a, izjavio kako će ponuđač osigurati da ta tvrtka vrati sve dugove ne državnim vjerovnicima.

12.5.2010.
11:52
VOYO logo

Polančecovo obećanje zabilježeno je u audiozapisu sa sjednice Vlade. Do audiozapisa je došao Jutarnji list, koji je objavio transkript sjednice Vlade, koji prenosimo u cijelosti.

Dio koji se odnosi na TLM traje 6,4 minute, a ostalih 8,5 minuta zapisa 257. sjednice posvećeno je drugim točkama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivo Sanader: "Dobar dan, dame i gospodo, otvaram 275. sjednicu Vlade. Prva točka dnevnog reda nadopuna je prijedloga dopune o davanju suglasnosti na Prijedlog konačnog teksta Ugovora o prodaji i prijenosu dionica TLM Tvornica lakih metala d.d. Šibenik i Prijedlog konačnog teksta Ugovora o razvrgnuću suvlasništva između Hrvatskog fonda za privatizaciju i društva TLM Tvornica lakih metala d.d. Šibenik.

Uvodno ću reći, prije nego što dam riječ potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu, da smo se i u ovoj privatizaciji, kao i u svim dosadašnjima, nastojali voditi dvojakim načelom. S jedne strane, prije svega sačuvati radna mjesta, a s druge strane, poduzeću osigurati jaku i jasnu perspektivu na tržištu. Ovaj proces ugovaranja dugo traje, ova odluka je donesena prije nekoliko mjeseci, tako da danas donosimo samo suglasnost da se može potpisati ugovor o prodaji dionica. Evo, dajem riječ potpredsjedniku Polančecu. Prije toga, još možda jedna zanimljivost. U natječaju smo bili stavili da radnici moraju biti zadržani dvije godine, tijekom pregovora smo uspjeli, zajedno sa sindikatima, dogovoriti s novim budućim vlasnicima da se zadržavaju sva radna mjesta na pune tri godine i ide se u novi val investicija. Mislim da je ovo jako dobra vijest i za radnike TLM-a. Izvoli, potpredsjedniče."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damir Polančec: "Ovdje se radi o tehničkoj provedbi odluke koju smo mi davno donijeli. Prošlo je dosta vremena, radili smo dosta na usuglašavanju ugovora. Jedan od problema je bio rješavanje imovinskopravnih odnosa na imovinskim česticama koje nisu bile riješene na adekvatan zahtjev. Samo da podsjetim na najvažnije elemente ugovora.

Dionice TLM-a prodajemo po cijeni od jedne kune, a obveza je, dakle, ponuđača da osigura tvrtki da podmiri obveze prema svim ne državnim vjerovnicima u vrlo kratkom razdoblju. Obveza je da osigura zamjenska jamstva za kredite pokrivene državnim jamstvima u visini od 10 milijuna eura i da izvrši ulaganja... Osigurali smo ulaganja od 107 milijuna eura, u prvoj godini 34,5 milijuna eura, i time će TLM biti najveći investicijski projekt u šibenskom kraju. Dužnost je da nastavi osnovnu djelatnost, od tih 34,5 milijuna eura, 7,5 milijuna se odnosi na sanaciju bivšeg pogona elektrolize i sanaciju zemljišta. Vjerujem da će ovo biti početak novog pozitivnog uzleta TLM-a."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dizanja ruku za suglasnost, Sanader je dao riječ potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor.

Prethodni članci:

arti-201005110364006 arti-201005100828006 arti-201005110584006 arti-201005110559006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo