Procitajte pismo jedne samohrane majke ministru Lalovcu

2.12.2014.
13:28
VOYO logo

Njeno pismo, koje je stiglo u redakciji N1 televizije, koja je objavila njegov intervju, prenosimo u cijelosti.

"Postovani Ministre,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potaknuta tekstom koji citira Vasu izjavu, zelim pojasniti svu apsurdnost naziva "spekulant" kojim ste, na neki nacin, nazvali i mene.

Citat: "Vise zelimo time kazniti spekulante. Preko tri tisuce gradana duzno je preko 15 milijardi kuna, a 150 tisuca siromasnih svega 400 milijuna kuna. Kako su ovi koji su duzni milijune uopce mogli doci u situaciju da su im racuni blokirani na milijun kuna. Medu takvima ima i umirovljenika ili gradana ciji su prihodi jako skromni. Postavlja se pitanje kako su to ostvarili. Lova se nalazi kod ovih tri tisuce ljudi"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocajnik na vjetrometini

Ja sam vise ocajnik na vjetrometini dogadaja izvan kontrole, individualac bez zaleda

Vrlo reducirano - kako se moze doci do "velikog iznosa duga": - razumna sam i odgovorna osoba, imam vise od 22 godine staza, samohrani roditelj sam od 1993.g., uvijek sam samostalno i odgovorno vodila vlastiti zivot i svoju malu dvoclanu obitelj - 2005.g. sam sklopila kreditni ugovor sa ZGB, stambeni kredit u CHF (42.000 CHF, cca 21.000 EUR prema tadasnjem tecaju), na 30 godina, i tada "minornu" preostalu kreditnu obvezu (stari stambeni kredit ZGB) zatvorila novom kreditnom obvezom, a ostatak iskoristila za adaptaciju stana. - imala sam 40 godina, i objektivno - to je bila dobra i razumna odluka, mjesecna obveza je bila prihvatljiva (cca 1.000 kn), rijesila sam trajno stambeno pitanje svoje i sina (samohrani sam roditelj) - uredno sam ispunjavala obveze preuzete ugovorom o kreditu (kao i sve ostale obveze koje kao gradanin mozete imati) - 2009. ostala sam bez posla i prihoda - DANAS - i dalje sam bez posla i prihoda, pritisnuta brojnim ovrhama i nalazim se pred mogucim gubitkom doma (jedine nekretnine koju posjedujemo, sin i ja) - DANAS, samo ZGB potrazuje ovrhom vise od 500.000 kn (cca 66.000 EUR), sa kamatama, ovrsnim troskovima, ali po osnovi duga kojem i nije utvrdena stvarna vrijednost, s obzirom na nove elemente potvrdene u nedavnoj sudskoj praksi (banke u slucaju kredita ugovorenih u valuti CHF) - gdje, na zalost, drzava nije zauzela jasan stav prema bankama, pa banke nisu jednoobrazno i odgovorno same morale primijeniti nove kriterije i umanjiti dug korisnicima svojih kreditnih plasmana u CHF. Pitam se jesam li ja "spekulant skromnih prihoda, kod kojeg se nalazi lova"?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerujem da kao razumna i inteligentna osoba mozete ovom slikom dobiti uvid u situaciju o kojoj mozda niste razmisljali, na ovaj nacin, i mozda naziv "spekulant" dodijeliti nekom drugom, u ovoj prici. Ja sam vise ocajnik na vjetrometini dogadaja izvan kontrole, individualac bez zaleda.

Postoje nacini (i drzave u kojima se primjenjuju) koji preveniraju situaciju u kojoj se, konacno i na zalost, osobno nalazim. U trenutku gubitka posla ili bilo kojeg drugog razloga iznenadne i neocekivane nesolventnosti, u Velikoj Britaniji npr., mozete zaustaviti procese kojima vam se dug ukamacuje, utuzuje, ovrsuje.... na odredeni period (4 godine, V.B.), u kojem se vam se pruza prilika konsolidacije, a drzava vam stvara uvjete koji pomazu u tome (gospodarska situacija, mjere...).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelim Vam puno uspjeha u radu, svome djetetu zelim da zavrsi fakultet i nade bolje mjesto na svijetu, a svima nama zelim puno sretnije drustvo'', porucila je ogorcena samohrana majka ministru Lalovcu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo