PROČELNIK OSTAVIO PISMO? / Nakon Kirinove deračine rekao majci da ide nešto obaviti; Mrtvozornica u suzama ne želi ništa komentirati

Image

Kako se za višemilijunsku štetu uopće saznalo, ako je revizija pokazala čistu bilancu?

10.6.2019.
23:16
VOYO logo

Posljednji je put mladi pročelnik za financije Siniša Palm viđen u gradskim uredima u petak u prijepodnevnim satima. Prema informacijama koje iz Grada ne potvrđuju, bio je na sastanku s gradonačelnikom Virovitice Ivicom Kirinom i razgovor je, navodno, bio oštar. Mediji su nakon tragedije pisali kako je Kirin urlao na pokojnog pročelnika. Nakon toga Palm odlazi iz ureda te majci s kojom živi kaže da mora nešto obaviti. Kako se do jutra nije vratio kući, majka je kontaktirala njegova prijatelja, piše portal Vijesti.hr.

Image
SLUČAJ TRAGIČNO PREMINULOG PROČELNIKA POSTAJE SVE ČUDNIJI: /

Kirin je u petak urlao na njega, obdukcija nije provedena?

Image
SLUČAJ TRAGIČNO PREMINULOG PROČELNIKA POSTAJE SVE ČUDNIJI: /

Kirin je u petak urlao na njega, obdukcija nije provedena?

Mario Periša iz Virovitice kaže da su svi mislili da će se s njim vidjeti u petak dok nije uslijedio poziv Palmove majke. Iako se obično javljao, najprije im nije bilo čudno. Majka je mislila da su njezin sin i Periša skupa izašli van, međutim prijatelj je počeo sumnjati da se nešto dogodilo kada je majka napravila uzbunu. U ponedjeljak, u prijepodnevnim satima, na stranicama Grade Virovitice, dok javnost još ne zna za smrt pročelnika, objavljuje se šturo priopćenje. Navodi se da je na štetu proračuna grada Virovitice počinjeno više kaznenih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kirin odaslao priopćenje u kojem je Palma nazvao kockarom

"Nakon saznanja o počinjenju kaznenog djela, isti trenutak sam podnio kaznenu prijavu Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj, a protiv odgovorne osobe pokrenuo postupak udaljenja iz službe te je razriješio svih ovlasti. Zbog zakonske obveze tajnosti vođenja postupka i izvida nadležnih tijela koji su u tijeku, ne mogu više ništa komentirati do okončanja postupka", objavio je Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice.

Tijelo pronađeno na granici s Mađarskom

Gotovo istodobno kada je Kirin objavio svoju izjavu, policija pronalazi Palmovo beživotno tijelo uz obalu Drave, tik uz mađarsku granicu. Tri su dana prošla nakon što je Siniša Palm posljednji put viđen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon provođenja očevida i pregleda mrtvozornika utvrđeno je da nije postojala osnovana sumnja za počinjenje kaznenog djela, kažu iz Županijskog državnog odvjetništva Bjelovar, pa obdukcija nije naložena. Županijsko državno odvjetništvo Bjelovar odgovorilo je da "na temelju rezultata provedenog očevida nije utvrđeno postojanje sumnje na počinjenje kaznenog djela". Ne samo da je čudno što nije provedena obdukcija, iako propisi takav postupak nalažu budući da se suicid tretira kao nasilna smrt, još je čudnije što je na teren poslana mrtvozornica koja po struci nije liječnica nego medicinska sestra. U telefonskom razgovoru kroz suze je RTL-u poručila da ne želi ništa komentirati.

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Hrvoje Jelavić

Dvojica policajaca Sinišinoj majci prenose vijest o suicidu. Majka saznaje da je u automobilu pronađen rokovnik, kuverta te dva ugašena mobitela. Državno odvjetništvo u Bjelovaru nije je RTL-u potvrdilo nalaz niti sadržaj oproštajnog pisma. Sljedećeg dana, na gradskom je groblju pokopan Siniša Palm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan kasnije, kada se obitelj i prijatelji opraštaju od Palma, Ivica Kirin šalje nepristojno i skandalozno priopćenje. Ne obazire se na "zakonske obveze tajnosti prije okončanja postupka" na koje se naknadno poziva. Govori o nevjerojatnoj krađi i sugerira, iako u tom trenutku nijedno nadležno tijelo to ne potvrđuje - da je odgovoran Palm koji je tog dana pronađen mrtav. Svog bivšeg najbližeg suradnika proglašava osobom koja ima problem s kockanjem. Kirin je kazao da se "u međuvremenu otkrilo da je odgovorna osoba bila ovisnik o kockanju, zbog čega ima razloga vjerovati da je pronevjereni novac iz gradskog proračuna iskorišten upravo u tu svrhu".

Palmovi prijatelji začuđeni Kirinovim tvrdnjama

Navodi i da je riječ o višemilijunskoj šteti koja je napravljena tijekom više godina. U javnosti se počinje baratati svotom od 17 milijuna kuna. Periša je komentirao da to uistinu jest tako, da bi Palm sada bio negdje na Bahamima. Dodao je da njegovi školski kolege govore da ga je bilo strah prepisivati u školi. Prijatelji Siniše Palme vrlo su začuđeni time kako je Kirin okaraktizirao pokojnog pročelnika, kao ovisnika o kocki. Periša tvrdi da je Palm uvijek bio skroman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobrica, tajnik u košarkaškom klubu, išao na nogomet, igrao Playstation, čist normalan dečko. Isto se ponašao zadnji put kao i prije pet ili 15 godina", rekao je prijatelj Sanjin.

Bio je, prepričavaju, skroman i pristojan čovjek, na čiji su se račun šalili - zbog posla u upravi. Prije tri godine postao je viši stručni suradnik za riznicu grada Virovitice. Stigao je tamo kao Kirinov kadar. Nakon toga je postao direktor Informativnog centra Virovitica, medijske kuće u vlasništvu gradova u toj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je drugi čovjek u gradu, a sada su oporbeni vijećnici zatražili izvanrednu sjednicu

Prije točno dvije godine Kirin postavlja Palma na mjesto pročelnika Upravnog odjela za financije i gospodarstvo. Gradski vijećnik Darko Lešković kaže da je Palm potpuno uživao gradonačelnikovo povjerenje pa kaže da je vrlo čudna informacija da je baš Palm prouzročio tu štetu. Kažu da je Palm bio osoba od Kirinova povjerenja. Gradonačelnik mu je bio nadređeni, gradonačelnikova supruga podređena. Lešković kaže da ne zna je li Palm bio HDZ-ovac jer mu to "nije pisalo na čelu".

Image

Virovitica: Regionalni dani EU fondova u organizaciji Poslovnog dnevnika 31.01.2019., Virovitica - U organizaciji Poslovnog dnevnika odrzani su Regionalni dani EU fondova u Centru kulture. Panel diskusija. Ivica Kirin. Photo: Damir Spehar/PIXSELL

"Kad je gradonačelnik saznao da je prouzročena šteta, je li saznao prije da je kockar pa mu je poslužio kao netko tko će preuzeti odgovornost koja je postojala i ranije", rekao je Lešković. Oporbeni vijećnici predali su zahtjev za izvanrednom sjednicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbeni vijećnik Dražen Kurečić rekao je da će gradonačelnik zahtijevati da zbog istrage ne govori, ali da on može dati određene informacije. Ključno je za vijećnike, a i za javnost pitanje - kako je moguće da je revizija početkom godina dala poslovanju grada bezuvjetnu ocjenu.

"A sad dobivamo informaciju da u gradskoj blagajni nedostaje 17 milijuna, pa to je nečuveno. Čudno mi je kako je netko mogao raspolagati s tolikim sredstvima kada znamo sukladno zakonom da gradonačelnik može raspolagati i s jedan posto proračuna, što bi za ovu godinu značio dva milijuna kuna, a sad su nestala pet puta veća sredstva", rekao je Lešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kirin tvrdi da su sve saznali od poslovne banke

Kako se za višemilijunsku štetu uopće saznalo, ako je revizija pokazala čistu bilancu? Saznali su od poslovne banke, priznaje Kirin tek danas.

"Trenutačno se rade procjene naših stručnjaka, zapravo čeka se izvod iz banke, da možemo utvrditi, dali smo zahtjev, dok se to ne utvrdi o konačnoj šteti ne možemo govoriti. Ono što je najvažnije – meni i svim mojim suradnicima i prijateljima je stalo da se istina istraži do kraja i pozivamo institucije da istraže gdje je taj novac otišao", rekao je gradonačelnik Kirin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U više navrata proteklog tjedna RTL je pokušao kontaktirati gradonačelnika Virovitice Ivicu Kirina. Telefonske pozive je ignorirao. Kada su Kirina u nedjeljno prijepodne zatekli u kafiću u Virovitici u društvu supruge i poznanika - na RTL-ovu molbu da im na neka pitanja odgovori - nije niti podigao pogled. Danas je, nakon rasprave na zagrebačkom županijskom sudu na kojem mu se sudi za slučaj FIMI medija, jednu od većih korupcijskih afera iz Sanaderove ere, ipak dao izjavu.

Image

24.07.2017., Virovitica, Gradska uprava - Ivica Kirin novi je stari gradonacelnik Virovitice. Naime na lokalnim je izborima iznova legitimno izabran za celnog covjeka u prvom krugu. Za razliku od ostalih gradova, Virovitica u dvoristu Gradske uprave svim gradjanima nudi besplatno sviranje glasovira u bilo koje doba dana, te punjenje mobitela na spravi za bicikliranje, a za cime posegne i sam gradonacelnik. Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Pitali su gradonačelnika Kirina zašto je, dok je istraga u tijeku, prozvao pokojnog suradnika za ovisnost o kocki, on je odgovorio: "Istražite. Imate na kraju krajeva, policija radi svoj posao, kad završi istraga dobit ćete službene izjave." Na konkretno pitanje i političkoj odgovornosti gradonačelnik kaže: "Hvala lijepa, nemam komentara, doviđenja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavlja se pitanje kako je moguće da godinama nitko ne zna za višemilijunski manjak u gradskoj blagajni? Ove je godine proračun Virovitice nabujao, prije svega zbog radova na obnovi dvorca Pejačević i parka koje s 80 posto sredstava financira Europska unija. Središte Virovitice lijepo je uređeno, Kirin dugogodišnji gradonačelnik. Nešto poput slavonskog Milana Bandića. U kojem se uređuju velebne građevine, ali je moguće da iz gradske blagajne cure milijuni na sve strane. I da to nitko ne vidi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo