višnja nesek adam / Pročelnica Hitne: 'Ova specijalizacija pruža nešto što druge ne...'

'Problem je dobiti mladog čovjeka na specijalizaciju, ali i to se mijenja', tvrdi Nesek Adam

2.11.2022.
20:20
VOYO logo

O problemu slabog interesa za specijalizaciju hitne razgovarao je RTL-ov Boris Mišević s pročelnicom Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KB Sveti Duh Višnjom Nesek Adam.

Hitna je najmlađa specijalizacija u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja možda ne bih rekla da hitna nije specijalizacija koju mladi ljudi žele. Naime, jako velik broj studenata kada završe fakultet zapravo dolaze u hitnu. Hitna pruža nešto, što ostale specijalizacije, barem ne u početku, ne pružaju, a to je veliko iskustvo, znanje i kontakt s pacijentima, brza edukacija. Onda nakon recimo godinu dana naravno da počnu promišljati želiš li raditi tako težak posao", objašnjava Nesek Adam.

Prokomentirala je kakva je situacija u bolnici u kojoj ona radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je dobiti mladog čovjeka na specijalizaciju, ali i to se mijenja. Sada u Hrvatskoj već imamo nekih stotinjak specijalista koji su završili specijalističko usavršavanje i isto toliko i specijalizanata tako da vidim budućnost u hitnoj", poručuje.

Image
tko će nas liječiti? /

Niti jedan liječnik nije prijavio specijalizaciju na Hitnoj! Što to znači za pacijente?

Image
tko će nas liječiti? /

Niti jedan liječnik nije prijavio specijalizaciju na Hitnoj! Što to znači za pacijente?

Upitana je ima li logike u tome da se mladi motiviraju sa stimulativnim primanjima, dodacima na plaće i kraćim radnim tjednom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjeti rada su više stimulativni nego financijski, samo da imamo normalnu satnicu i slobodnog vremena za život izvan bolnice te da unutar radnog vremena imamo vremena za usavršavanje i doedukaciju - to su svakako čimbenici koji će vam svaki mladi čovjek reći da nedostaje stoga na tome moramo poraditi", tvrdi Nesek Adam.

"Hitna je jako izazovna struka i vidiš čovjeka koji je loše i u teškom stanju i nakon nekih brzih intervencija dobiješ čovjeka koji gotovo da je oživio. To su sve lijepi trenutci, ali vrlo izazovni. Nekada ne budu lijepi ishodi i treba se znati s tim nositi. Nije to sve lako", zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo